ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2017 05:34 EEST | Updated 10/04/2017 05:34 EEST

Οι G7 ζητούν από τις οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη Συρία

AlexLMX via Getty Images
G7 concept, 3D rendering

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου προσέρχονται σήμερα για την ετήσια σύνοδό τους στη Λούκα, με τα κράτη της Ευρώπης και την Ιαπωνία να επιδιώκουν να λάβουν σαφή μηνύματα από τις ΗΠΑ για μια σειρά από ζητήματα, κυρίως για τον πόλεμο στη Συρία.

Η διήμερη σύνοδος στην Τοσκάνη διεξάγεται την ώρα που η Ουάσινγκτον διέταξε μια ναυτική δύναμη κρούσης να κινηθεί προς την κορεατική χερσόνησο, εν μέσω των ανησυχιών για το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, αλλά και ενώ οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από τη δυσπιστία που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πόλεμος στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες. Η Ιταλία ελπίζει ότι το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα ενισχύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να τερματιστεί η σύρραξη που κρατάει έξι χρόνια.

Η σύνοδος δίνει στους επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας την πρώτη τους ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Ρεξ Τίλερσον. Ένα από αυτά θα είναι εάν η Ουάσινγκτον έχει πλέον στόχο την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επενέβαινε τόσο σε διεθνές επίπεδο και θα επέλεγε να αγνοήσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν έκρινε πως αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας του.

Αλλά η επίθεση των ΗΠΑ με ένα μπαράζ πυραύλων Τόμαχοκ εναντίον του στρατού της Συρίας, σε αντίποινα για αυτή που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε μια επίθεση με χημικά όπλα που διέπραξαν οι δυνάμεις του Άσαντ με θύματα σύρους άμαχους, προκάλεσαν σύγχυση σε πολλούς διπλωμάτες.

Μολαταύτα, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά το εάν η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση πλέον επιδιώκει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία—κάτι για το οποίο πιέζουν αρκετοί στην Ευρώπη—ή για το κατά πόσον η επίθεση αποτελούσε απλά μια προειδοποίηση.

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία είναι προτεραιότητα για τον Τραμπ. Ο Τίλερσον δήλωσε το Σάββατο ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Τα αντιφατικά μηνύματα εγείρουν πολλά ερωτήματα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που θέλουν η Ουάσινγκτον να ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής λύσης η οποία θα βασιστεί στην παράδοση της εξουσίας από τον Άσαντ σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

«Οι Αμερικανοί λένε ότι συμφωνούν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να το δείχνει πίσω (από το προσκήνιο). Είναι απόντες από αυτό και μοιάζουν να κινούνται στο σκοτάδι χωρίς κατεύθυνση», ανέφερε ένας ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της G7, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Σικελία στα τέλη Μαΐου.

Ορισμένα ακανθώδη ζητήματα, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, πιθανότατα δεν θα συζητηθούν στην Τοσκάνη. «Τα πιο περίπλοκα θέματα θα αφεθούν στους ηγέτες», δήλωσε ιταλός διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν σχετικά με τη Λιβύη.

Η Ρώμη ελπίζει να εξασφαλίσει μια διακήρυξη ανεπιφύλακτης υποστήριξης προς την κυβέρνηση που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, αυτή της Τρίπολης. Αλλά η κυβέρνηση αυτή δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμη και την πρωτεύουσα της Λιβύης, πόσο μάλλον την υπόλοιπη χώρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη μια σαφή πολιτική και η Ρώμη φοβάται ότι η Ουάσινγκτον μπορεί, όπως και η Αίγυπτος, να υποστηρίξει τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής μιας δύναμης που υποστηρίζει την κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη.

Η τρομοκρατία, οι σχέσεις με το Ιράν και η αστάθεια στην Ουκρανία αναμένεται επίσης να συζητηθούν στη συνάντηση. Οι συνομιλίες ξεκινούν στις 16:30 τοπική ώρα (17:30 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε επίσης:

Τίλερσον: Το πλήγμα στη Συρία αποτελεί μήνυμα για τη Βόρεια Κορέα και άλλους

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters