ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2017 13:07 EEST | Updated 13/04/2017 13:07 EEST

Οι ΗΠΑ έπληξαν λάθος στόχο στη Συρία. Σκότωσαν 18 μέλη του συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους

Anadolu Agency via Getty Images
Φωτογραφεία αρχείου (Δαμασκός, 4, Απριλίου 2017)

Δεκαοκτώ μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων σκοτώθηκαν σήμερα, Πέμπτη κατά λάθος από αεροπορικό πλήγμα του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους νότια της πόλης Τάκμπα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Το πλήγμα ζητήθηκε από τις δυνάμεις των εταίρων, που είχαν ταυτοποιήσει τον στόχο ως θέση μάχης του ISIS», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν μια προχωρημένη θέση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Στο αντίποδα το ρωσικό υπουργείο Αμύνης δηλώνει ότι δεν έχει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι κατά την διάρκεια αεροπορικής επίθεσης που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της διεθνούς συνασπισμού στην επαρχία Ντέιρ Αλ- Ζορ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ίγκορ Κανασένκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuter επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Κανασένκοφ είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να ελέγξουν την περιοχή.

Οπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν κατά μιας πόλης στην ανατολική επαρχία της Συρίας Ντέιρ Αλ- Ζορ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και να τραυματισθούν περισσότεροι από 70.

Ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, έπληξε προμήθειες δηλητηριώδους αερίου που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί τοξική ουσία που σκότωσε «εκατοντάδες» ανθρώπους.Ωστόσο ο συνασπισμός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε επιδρομές στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν το συριακό στρατό

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως μια αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, έπληξε προμήθειες δηλητηριώδους αερίου που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί τοξική ουσία που σκότωσε «εκατοντάδες» ανθρώπους, όμως ο συνασπισμός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε επιδρομές στην περιοχή.

Το επεισόδιο στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ απέδειξε πως αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ-Κάιντα «έχουν στην κατοχή τους χημικά όπλα», αναφέρεται στη δήλωση του στρατού που προβλήθηκε σήμερα από τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Δεν υπήρξε άμεσα επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, δήλωσε ότι ο συνασπισμός δεν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή εκείνη την ώρα.

«Ο συριακός ισχυρισμός είναι ανακριβής και πιθανόν εκ προθέσεως παραπληροφόρηση», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν πυραύλους κρουζ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση για τη φονική επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που πραγματοποιήθηκε στο δυτικό τμήμα της χώρας, την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον απέδωσε στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το πλήγμα των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον έθεσε σκόπιμα και απευθείας στο στόχαστρο τη συριακή κυβέρνηση. Διεξάγει χωριστά αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)