ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2017 15:39 EEST | Updated 13/04/2017 15:39 EEST

Πακιστάν: Ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου συμφοιτητή τους που κατηγορήθηκε για «βλασφημία»

AAMIR QURESHI via Getty Images
Αρχείου

Ένα πλήθος φοιτητών λιντσάρισε έναν νεαρό μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο του Πακιστάν, αφού το θύμα κατηγορήθηκε ότι είχε αναρτήσει «βλάσφημο» περιεχόμενο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περίπου 10 φοιτητές ακούγονται να φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» ενώ εξαπολύουν την επίθεση στον συμφοιτητή τους, τον Μάσαλ Χαν. Τον γδύνουν και τον χτυπούν με σανίδες, μέχρι που του σπάνε το κεφάλι, ενώ άλλοι φοιτητές παρακολουθούν, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Η «βλασφημία» είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν, όπου η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ επισύρει τη θανατική ποινή και όπου ακόμη και η απλή κατηγορία σε βάρος κάποιου, χωρίς καταδίκη, μπορεί να οδηγήσει σε βίαια επεισόδια. Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ διέταξε να αφαιρεθεί το «βλάσφημο περιεχόμενο» από το διαδίκτυο και προειδοποίησε ότι όποιος αναρτά τέτοιο περιεχόμενο θα τιμωρείται αυστηρά.

Δέκα φοιτητές συνελήφθησαν μετά την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο πανεπιστήμιο της πόλης Μαρντάν, στο βόρειο Πακιστάν, ανακοίνωσε ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής Άλαμ Σινουάρι. Αποκάλυψε μάλιστα ότι αφού ο Χαν υπέκυψε, οι συλληφθέντες ήθελαν να συνεχίσουν τον βασανισμό και να τον κάψουν.

Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από το 1990, αφού κατηγορήθηκαν για «βλασφημία», σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Ασφαλείας καθώς και τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Παραμένει ασαφές τι είδους «αναρτήσεις» έκανε ο Χαν για να κατηγορηθεί για «βλασφημία». Ένας από τους καθηγητές του στη σχολή δημοσιογραφίας όπου σπούδαζε τον χαρακτήρισε «ευφυή», είπε ότι είχε «κριτικό πνεύμα» και «διαμαρτυρόταν συνεχώς για το πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά δεν τον άκουσα ποτέ να λέει κάτι αμφισβητήσιμο για τη θρησκεία».

Το 2011 ο κυβερνήτης του Πουντζάμπ Σαλμάν Τασίρ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του επειδή ζήτησε να τροποποιηθεί ο νόμος περί βλασφημίας. Ο δολοφόνος, που εκτελέστηκε πέρσι, χαιρετίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές ως «μάρτυρας» και στον τάφο του ανεγέρθηκε ένα ιερό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost