Μετά τη ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν ο Τραμπ προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα

Μετά τη ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν ο Τραμπ προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα
WEST PALM BEACH, FL - APRIL 13: President Donald Trump arrives on Air Force One at the Palm Beach International Airport to spend Easter weekend at Mar-a-Lago resort on April 13, 2017 in West Palm Beach, Florida. President Trump has made numerous trips to his Florida home and according to reports has cost over an estimated $20 million in his first 80 days in office. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
WEST PALM BEACH, FL - APRIL 13: President Donald Trump arrives on Air Force One at the Palm Beach International Airport to spend Easter weekend at Mar-a-Lago resort on April 13, 2017 in West Palm Beach, Florida. President Trump has made numerous trips to his Florida home and according to reports has cost over an estimated $20 million in his first 80 days in office. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Joe Raedle via Getty Images

Λίγες ώρες αφού οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, —για πρώτη φορά—μια βόμβα τεράστιας ισχύος, τη MOAB (Massive Ordinance Air Blast κατά την επίσημη ονομασία της, ή Mother of All Bombs, «μητέρα όλων των βομβών», ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατάξει στρατιωτικά πλήγματα στη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ αποφασίσει να προχωρήσει σε μια νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, μεταδίδει το NBC News.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή δύο αντιτορπιλικά ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Τόμαχοκ και το ένα από αυτά απέχει 482 χιλιόμετρα από ένα πεδίο δοκιμών της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Μάλιστα η αμερικανική διοίκηση εξετάζει τις στρατιωτικές της επιλογές για να απαντήσει στη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον περιμένει ότι η Πιόνγκγιανγκ θα προχωρήσει σε νέα δοκιμή είτε βαλλιστικού είτε πυρηνικού πυραύλου και το μόνο ερώτημα είναι το «πότε».

«Ήδη εξετάζονται οι στρατιωτικές επιλογές», δήλωσε ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εκτιμώντας ότι μια νέα δοκιμή βαλλιστικού ή πυρηνικού πυραύλου είναι «πιθανή», ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν: «Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει, συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμά του, συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Με αυτό το καθεστώς το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά απλώς πότε».

«Φυσικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών κρατούν ενήμερους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο», πρόσθεσε.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Βόρεια Κορέα θα γιορτάσει την 105η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ή ακόμη και με μια έκτη πυρηνική δοκιμή.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Τραμπ διεμήνυσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θεωρεί πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί πρόβλημα και αυτό θα διευθετηθεί. Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι περιμένει από την Κίνα να ασκήσει πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα. Αλλά ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα λύσει το πρόβλημα αν η Κίνα δεν συμβάλει.

Επίσης ο Τραμπ είπε πως δεν τον ενδιαφέρει αν η ρίψη της MOAB στο Αφγανιστάν έστειλε ένα μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News περί ενδεχόμενης ανάληψης προληπτικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, τονίζοντας ότι η πολιτική του είναι να μη συζητά δημόσια σχετικά με μελλοντικές επιχειρήσεις ή «να κάνει δημόσια υποθέσεις για πιθανά σενάρια».

«Οι διοικητές πάντοτε εξετάζουν το πλήρες φάσμα των επιλογών για την προστασία μας έναντι οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης», ανέφερε η Ντέινα Γουάιτ, μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ανακοίνωσή της.

«Η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένων της Κορέας και της Ιαπωνίας, εναντίον δυνητικών απειλών, παραμένει ακλόνητη», πρόσθεσε η ίδια.

Οι εξελίξεις αυτές, ιδίως μετά τη ρίψη της βόμβας στο Αφγανιστάν προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα καθώς πρόκειται για πράξη που εκλαμβάνεται ως επίδειξη ισχύος από τον Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η βόμβα είναι το ισχυρότερο και πιο καταστροφικό συμβατικό (μη πυρηνικό) όπλο. Πρόκειται για μια εξελιγμένη εκδοχή όπλων που χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο τουΒιετνάμ, όπως μεταδίδει το BBC.

Λευκή επιταγή

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η πολιτική της στο Αφγανιστάν, ωστόσο η ρίψη της συγκεκριμένης βόμβας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτος είναι στις προτεραιότητες της. Όμως την ίδια στιγμή βλέπουμε τον Τραμπ να είναι έτοιμος να ανοίξει και δεύτερο μέτωπο από την πλευρά του Ειρηνικού.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, σχετικά με τη ρίψη της βόμβας στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (…) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά».

Η Πιόνγκγιανγκ επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν "τεράστια, πυρηνικά στοιχεία" στην περιοχή

Εν τω μεταξύ η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τις ΗΠΑ επειδή μεταφέρουν «τεράστια πυρηνικά, στρατηγικά στοιχεία» στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στην περιοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Πιόνγκγιανγκ πρόκειται να προχωρήσει σε μια νέα, έκτη στη σειρά, δοκιμή πυρηνικού όπλου. Εκπρόσωπος του ινστιτούτου για τον Αφοπλισμό και την Ειρήνη που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τις ΗΠΑ για την επίθεση στη Συρία, ενώ παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «ειρήνη μέσω της ισχύος».

«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.

Κίνα: Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη

«Μια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» στη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Πιόνγκγιανγκ.

«Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος», πρόσθεσε ο Ουάνγκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, μία ημέρα αφού ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» ακόμη και χωρίς την Κίνα.

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί να λάβει μια μη αναστρέψιμη πορεία η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής» από μια αντιπαράθεση.

Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, «θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το τίμημα», κατήγγειλε ο Ουάνγκ.

«Ο νικητής δεν θα είναι αυτός που κάνει τις πιο σκληρές δηλώσεις ή αυτός που δείχνει την ισχυρότερη πυγμή. Αν ξεσπάσει πόλεμος, το αποτέλεσμα θα είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν θα βγει νικητής», κατάληξε, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις απειλές Τραμπ.

Ανήσυχη η Ρωσία

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Επίσης η Μόσχα υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης, με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

Προετοιμάζεται για το χειρότερο η Ιαπωνία

Την ίδια ώρα τα μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως θα λάβει όλες τις προφυλάξεις σχετικά με μια πιθανή νέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική κυβέρνηση συζήτησε μεταξύ άλλων πώς θα μπορέσει να απομακρύνει τους περίπου 57.000 Ιάπωνες που ζουν στη Νότια Κορέα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή εισροή προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να είναι πράκτορες και κατάσκοποι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση στην κορεατική χερσόνησο από τον Φεβρουάριο, μετά τη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Τραμπ.

Οι αναλυτές

Σύμφωνα με αναλυτές η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

«Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

Ο ΜακΓκρέγκορ, που διοικούσε μονάδες του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια του πρώτου πολέμου στο Ιράκ το 1991, προειδοποίησε ότι η χρήση ενός τέτοιου όπλου δεν είναι πιθανό να έχει στρατηγικές επιπτώσεις στη γενικότερη πορεία του πολέμου στο Αφγανιστάν.

«Από στρατηγική άποψη, το πλήγμα δεν έχει επιπτώσεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου 40.000 μαχητές των Ταλιμπάν ανακτούν το έδαφος που είχαν χάσει τα τελευταία χρόνια, συντρίβοντας τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία», επεσήμανε.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Brookings Institute Μάικλ Ο’ Χάνλον έκανε μια ανάλογη εκτίμηση: Η MOAB είναι «ένα όπλο που δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες συχνά του αποδίδονται κυρίως από τον θρύλο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ούτε ιδιαίτερο κακό».

Εξάλλου ο διευθυντής του προγράμματος Περιβαλλοντικής Ασφάλειας και Βιωσιμότητας στο Grenn Cross International Πολ Γουόκερ δήλωσε ότι το πλήγμα αυτό είναι μια επίδειξη της αμερικανικής ισχύος προς τους εχθρούς της Ουάσιγκτον.

«Η χρήση αυτής της μοναδικής βόμβας από την νέα κυβέρνηση Τραμπ καταδεικνύει μια πολύ πιο ισχυρή και επιθετική προσέγγιση στις κρίσεις από αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελεί ξεκάθαρα προειδοποίηση», εκτίμησε.

Ανάλογη άποψη έχει ο Ρίτσαρντ Γουάιτς, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων του Hudson Institute, σημειώνοντας ότι η χρήση της βόμβας αυτής είχε στόχο να επιδείξει τις ικανότητες των ΗΠΑ στο ΙΚ και τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters-BBC

Δημοφιλή