ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2017 06:01 EEST | Updated 17/04/2017 06:01 EEST

Σε απεργία πείνας προχωρούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές

Luke_Franzen via Getty Images
A Jail Cell

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές αρχίζουν απεργία πείνας επ' αόριστον, ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισραήλ.

«Επτακόσιοι κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές ανακοίνωσαν την έναρξη απεργίας πείνας για μια αδιευκρίνιστη περίοδο (...) Βάσει της πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ δεν διαπραγματεύεται με τους κρατούμενους», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η απεργία πείνας οφείλεται σε εσωτερικές παλαιστινιακές πολιτικές διενέξεις.

«Έδωσα οδηγίες στην υπηρεσία φυλακών να ενεργήσει με κάθε τρόπο για να περιοριστεί η απεργία εντός των τειχών των φυλακών και στην ισραηλινή αστυνομία να προετοιμαστεί και να προσφέρει οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην υπηρεσία φυλακών για κάθε σενάριο που ενδέχεται να εκτυλιχθεί», πρόσθεσε ο Ερντάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στάλθηκαν σε φυλακές όπου αναμένεται να γίνουν απεργίες πείνας.

Η απεργία πείνας κατά πληροφορίες κηρύχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Μαρουάν Μπαργούτι, ηγετικού στελέχους του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ με μεγάλη επιρροή, που έχει καταδικαστεί από τις ισραηλινές αρχές για φόνο και εκτίει πέντε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)