ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2017 13:31 EEST | Updated 17/04/2017 13:31 EEST

Πώς η εξάωρη εργασία εξοικονομεί (στην πραγματικότητα) χρήματα

gilaxia via Getty Images
Closeup side view of group of software developers working late at IT office. There are three people gathered around two dual display computers. Back lit through large office window.

Τον Φεβρουάριο, μετά από περίπου δύο χρόνια εξάωρου ωραρίου εργασίας, νοσοκόμες και νοσοκόμοι στο γηροκομείο Σβαρτεντάλενς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επέστρεψαν στο οκτάωρο- παρά πρόσφατες έρευνες που υποδείκνυαν τα οφέλη των μικρότερων ωραρίων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, η πόλη του Γκέτεμποργκ επέλεξε να μην επεκτείνει το πείραμα, εν μέρει επειδή τελείωσε η χρηματοδότηση. Το κόστος πρόσληψης 17 επιπλέον εργαζομένων για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν ανήλθε στα 12 εκατομμύρια κορόνες (1,36 εκατ. ευρώ). Η πόλη είχε κάνει προϋπολογισμό για δύο χρόνια, και τελικά αποφασίστηκε πως θα ήταν πολύ ακριβή η εφαρμογή του πειράματος σε όλο τον δήμο.

Το πείραμα έλαβε τέλος, ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που η έρευνα δεν έλαβε υπόψη. Τα μικρότερα εργάσιμα ωράρια είχαν ως αποτέλεσμα πιο υγιείς εργαζομένους, συμπέρανε ο ερευνητής Μπενγκτ Λόρεντζον σε νέο paper. «Ήταν λιγότερο κουρασμένοι, λιγότερο άρρωστοι, είχαν περισσότερη ενέργεια όταν πήγαιναν στο σπίτι και περισσότερο χρόνο για δραστηριότητες» είπε ο ο Λόρεντζον.

Ειδικότερα, οι νοσοκόμες/ νοσοκόμοι έπαιρναν λιγότερες αναρρωτικές από ό,τι όταν δούλευαν οκτάωρα. Επίσης, έπαιρναν λιγότερες αναρρωτικές και σε σχέση με αυτούς/ αυτές στην ομάδα ελέγχου, και γενικότερα λιγότερες από νοσοκόμους/ νοσοκόμες σε ολόκληρη την πόλη του Γκέτεμποργκ.

Συνολικά, πήραν 4.7% λιγότερες αναρρωτικές κατά την περίοδο του πειράματος, ενώ αυτοί στην ομάδα ελέγχου πήραν 62,5% πιο πολλές μέσα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Ακόμη, αυτοί που δούλευαν λιγότερες ώρες έπαιρναν λιγότερες απρόσμενες άδειες.

Αν και η μελέτη διαπίστωσε οφέλη όσον αφορά στην υγεία και την παραγωγικότητα, δεν μετρήθηκαν τα μακροπρόθεσμα οφέλη (από άποψης εξοικονόμησης χρημάτων) από τους υγιέστερους νοσοκόμους/ νοσοκόμες. Επίσης, όπως τονίζει ο Λόρεντζον, το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερη, πιο ποιοτική φροντίδα στο γηροκομείο.

Γενικότερα, οι νοσοκόμοι/ νοσοκόμες στη Σουηδία έχουν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον μέσο Σουηδό- και νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings έδειξε πως οι πιο υγιείς εργαζόμενοι δαπανούν περίπου τα μισά χρήματα στην υγειονομική περίθαλψη. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 10.000 εργαζόμενοι σε σύστημα υγείας στη Φλόριντα, και διαπιστώθηκε πως αυτοί που ήταν σε «ιδανική» καρδιοαγγειακή κατάσταση ξόδευαν 4.000 δολάρια λιγότερα τον χρόνο σε έξοδα υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με αυτούς που δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Στο πείραμα του Σβαρτένταλενς δεν υπολογίστηκαν τα οφέλη από τους πιο υγιείς νοσοκόμους/ νοσοκόμες, πόσο μάλλον η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση οφελών.