ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2017 14:47 EEST | Updated 17/04/2017 14:48 EEST

ΟΗΕ: Σχεδόν 500.000 οι εκτοπισμένοι από τις μάχες για την ανακατάληψη της Μοσούλης

AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images
Smoke billows from behind the Great Mosque of al-Nuri in Mosul's Old City on April 17, 2017, during an offensive by Iraqi security forces to recapture the city from Islamic State (IS) group fighters. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Μοσούλη αφότου ξεκίνησε, πριν από έξι μήνες, η επίθεση των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της μεγάλης πόλης του βορρά από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Ο όγκος των αμάχων που φεύγουν από τη Μοσούλη είναι ανήκουστος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η μάχη της Μοσούλης, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, επέτρεψε στα κυβερνητικά στρατεύματα να εκδιώξουν τους ισλαμιστές από το ανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι μάχες επικεντρώνονται από τον Φεβρουάριο στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που είναι πυκνοκατοικημένη.

«Το σενάριο καταστροφής που είχαμε εκπονήσει όταν ξεκίνησαν οι μάχες προέβλεπε πως ένα εκατομμύριο άμαχοι μπορεί να φύγουν από τη Μοσούλη. Περισσότεροι από 493.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας σχεδόν τα πάντα πίσω τους», πρόσθεσε η Γκράντε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 500.000 τον αριθμό των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ISIS στη Μοσούλη.

Η μάχη αυτή «μας έχει ωθήσει στα επιχειρησιακά όριά μας», εκτίμησε η Γκράντε.

Υποστηριζόμενες από έναν διεθνή συνασπισμό, οι ιρακινές δυνάμεις σημείωσαν σημαντικές προόδους στη δυτική Μοσούλη σε διάστημα δύο μηνών, όμως η προώθηση στην παλιά πόλη, ένα σύμπλεγμα στενών δρόμων όπου διαμένουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, αποδεικνύεται δυσχερής και αργή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)