ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 07:49 EEST | Updated 25/04/2017 12:33 EEST

Το Κονγκό έβγαλε στο «φως» βίντεο με τις εκτελέσεις δύο απεσταλμένων του ΟΗΕ

BERTIL ERICSON via Getty Images
This file picture taken on January 19, 2009 in Stockholm shows UN Swedish employee Zaida Catalan. 36-year-old Zaida Catalan was found dead in the Democratic Republic of Congo with an American colleague and their Congolese interpreter, a government spokesman said on March 28, 2017. / AFP PHOTO / TT News Agency / Bertil ERICSON / Sweden OUT (Photo credit should read BERTIL ERICSON/AFP/Getty Images)

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στα χέρια του βίντεο που δείχνει τις αποτρόπαιες δολοφονίες του Αμερικανού Μάικλ Σαρπ και της Σουηδέζας Ζαΐντα Καταλάν στην Αφρική. Τα δύο μέλη του ΟΗΕ είχαν ταξιδέψει τον Μάρτιο μέχρι το Κονγκό για να κατανοήσουν τις αιτίες των νέων συγκρούσεων στην περιοχή, όταν απήχθησαν μαζί με τους τέσσερις φύλακές τους. Οι σοροί τους είχαν εντοπιστεί στις 28 Μαρτίου, με εκείνη της Καταλάν να είναι αποκεφαλισμένη. To πτώμα του Σαρπ ήταν άθικτο.

Η κυβέρνηση του Κονγκό έδειξε το βίντεο σε δημοσιογράφους την Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πως αυτό βρέθηκε στα χέρια των αρχών. Ο ΟΗΕ έχει αρχίσει έρευνες για να εξιχνιαστούν τα εγκλήματα και καλεί την αφρικανική χώρα να κάνει το ίδιο. Το Κονγκό κατηγορεί αντικυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις για την απαγωγή και τις δολοφονίες των μελών του Οργανισμού, όπως και τους θανάτους 400 ντόπιων μέσα σε έναν χρόνο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν κατηγορήσει νωρίτερα την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες.

«Οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες μας κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στις εκτελέσεις των δύο ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ. Αυτό δεν ισχύει. Οι εικόνες μιλούν μόνες τους. Δεν είναι οι στρατιώτες μας αυτοί που βλέπετε στο βίντεο που τους εκτελούν, αλλά οι τρομοκράτες της παραστρατιωτικής οργάνωσης Kamuina Nsapu», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης ονόματι Λάμπερτ Μέντε.

Ο Σαρπ και η Καταλάν είχαν επισκεφτεί την επαρχία του Κεντρικού Κασάι η οποία συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από την εξέγερση του Καμουίνα Ενσάπου, ενός τοπικού ηγέτη που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016 κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης αφού επαναστάτησε ενάντια στην κυβέρνηση της Κινσάσα.