ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 07:37 EEST | Updated 25/04/2017 07:37 EEST

Ο Νετανιάχου απείλησε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Γκάμπριελ, αν δει οργανώσεις που επικρίνουν την ισραηλινή κυβέρνηση

AFP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν εκείνος συναντηθεί με εκπροσώπους οργανισμών που επικρίνουν την ισραηλινή κυβέρνηση, επεσήμανε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός επιβεβαίωσε, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, τις πληροφορίες αυτές που πρώτα μεταδόθηκαν από το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.

Η ενδεχόμενη ακύρωση της συνάντησης Νετανιάχου- Γκάμπριελ θα αποτελέσει μια σπάνια ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ- Γερμανίας, μιας από τις ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν θερμά το ισραηλινό κράτος.

Από την πλευρά του ο Γκάμπριελ απάντησε ότι θα ήταν «λυπηρό» αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να ακυρώσει τη συνάντησή τους.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «θα είναι ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός, για να το θέσω ευγενικά», αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ακυρώσει τις προγραμματισμένες συζητήσεις, τονίζοντας ότι είναι φυσιολογικό ένας υπουργός να συνομιλεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

«Σκεφτείτε αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός (…) ερχόταν στη Γερμανία και ήθελε να συναντηθεί με ανθρώπους που επικρίνουν την κυβέρνηση και εμείς λέγαμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό (…) Θα ήταν αδιανόητο», σημείωσε ο Γκάμπριελ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς να τις κατονομάσει.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκάμπριελ πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους της Breaking the silence, μιας οργάνωσης που συγκεντρώνει μαρτυρίες από Ισραηλινούς βετεράνους σχετικά με την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την επιρροή που έχουν οι Ισραηλινοί έποικοι στις ενέργειες του στρατού.

Επίσης ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της B’Tselem, μιας ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος Ζέεβ Ελκίν δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» ένας υπουργός ξένης χώρας να συναντηθεί με οργανώσεις που εργάζονται κατά της χώρας την οποία επισκέπτεται.

«Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε τέρμα στην κατάσταση αυτή, στην οποία ο καθένας μπορεί να έρθει και να συναντηθεί με οργανώσεις που δρουν κατά του Ισραήλ (…) μπορείς να συναντηθείς με όποιον θέλεις, όμως μην περιμένεις ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα στηθούν στην ουρά για να σε συναντήσουν», τόνισε.

Τον Φεβρουάριο ο Νεταννιάχου επέπληξε τον Βέλγο πρεσβευτή στο Ισραήλ, αφού ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε με εκπροσώπους των Breaking the silence και B’tselem.