ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2017 12:28 EEST | Updated 25/04/2017 12:28 EEST

Υπό καθεστώς επιτήρησης η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkish policemen arrest a protester during a demonstration on March 11, 2017 in Ankara.Turkish journalists and opposition lawmakers protested in Istanbul on March 11, 2017, against the detention of reporters, as a crackdown on the media has accelerated after the failed coup against President Recep Tayyip Erdogan. 'Journalism is not a crime' and 'We will not remain silent,' chanted the crowd of some 50 people, who railed against the conditions the journalists are held in. / AFP PHOTO / ADEM ALT

Βουλευτές του ευρωπαϊκού σώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έθεσε την Τουρκία σε κατάλογο επιτήρησης, επικαλούμενο ανησυχίες για αυτό που υποστηρίζουν πως συνιστά καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια του.

Η πρόταση να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία εις βάρος της Άγκυρας εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ έναντι 45 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται χωριστά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει δύο χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι υιοθετούν ναζιστικές πρακτικές.

Οι βουλευτές της ΕΕ θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία την Τετάρτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για το ίδιο θέμα όταν συναντηθούν για το Brexit το Σάββατο.

Ενώ η Αυστρία ηγείται των εκκλήσεων για μια επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, άλλα κράτη-μέλη είναι πιο επιφυλακτικά, φοβούμενα αποξένωση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ από τον οποίο εξαρτάται και η ΕΕ προκειμένου να διατηρήσει έναν έλεγχο στη μετανάστευση.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων που έχουν κατατεθεί εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με μια σαφή πλειοψηφία των αποφάσεων να είναι καταδικαστικές.

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως καταδικάζει σθεναρά την «άδικη απόφαση» που έλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το σώμα αυτό.

«Η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης για την Τουρκία... υπό την καθοδήγηση μοχθηρών κύκλων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ντροπή για αυτό το όργανο, που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία προστίθεται ότι η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία «εξαπλώνονται με βία» σε όλη την Ευρώπη.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) έθεσε την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης, εκφράζοντας ανησυχίες για αυτά που όπως υποστηρίζει συνιστούν καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς συγκεντρώνει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)