ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2017 12:30 EEST | Updated 26/04/2017 12:30 EEST

Η Μέρκελ εκφράζει τη λύπη της για την ακύρωση της συνάντησης του Γκάμπριελ με τον Νετανιάχου

Ronen Zvulun / Reuters
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting in Jerusalem, April 23, 2017. REUTERS/Ronen Zvulun

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα, την Τετάρτη, τη λύπη της για την ακύρωση της συνάντησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ένα σπάνιο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

«Η καγκελάριος λυπάται και η ίδια που δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση» είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Νετανιάχου απείλησε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Γκάμπριελ, αν δει οργανώσεις που επικρίνουν την ισραηλινή κυβέρνηση

Η συνάντηση ακυρώθηκε από τον Νετανιάχου επειδή ο Γκάμπριελ είχε επαφές με εκπροσώπους δύο ισραηλινών, μη κυβερνητικών οργανώσεων που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

«Τα προγράμματα των επισκέψεων της καγκελαρίου περιλαμβάνουν τακτικά συναντήσεις με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στις δημοκρατίες θα έπρεπε να είναι εφικτό οι ξένοι επισκέπτες να συνομιλούν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που έχουν επικριτικές απόψεις, χωρίς αυτό να δημιουργεί προβλήματα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Σεμπάστιαν Φίσερ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των ΜΚΟ στο Ισραήλ. «Σαφέστατα το περιθώριο κινήσεων ορισμένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στο Ισραήλ έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε με ανησυχία», είπε.

Ο Γκάμπριελ συναντήθηκε με εκπροσώπους των οργανώσεων B'Tselem και Breaking the Silence. Η πρώτη καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ενώ η δεύτερη παρέχει τη δυνατότητα σε Ισραηλινούς στρατιώτες να αποκαλύπτουν, ανώνυμα, όσα βιώνουν στη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post