ΔΙΕΘΝΕΣ
28/04/2017 08:53 EEST | Updated 28/04/2017 08:53 EEST

Ο Ναζί που κατάφερε να προπαγανδίζει μέσω του National Geographic

Photos.com

Την ιστορία του Ντάγκλας Τσάντλερ, του Αμερικανού Ναζί που κατάφερε να γίνει ρεπόρτερ για λογαριασμού του National Geographic, περιγράφει το ίδιο το περιοδικό, περισσότερα από 70 χρόνια μετά.

Ο Τσάντλερ προερχόταν από την Βαλτιμόρη. Είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην συνέχεια άρχισε να πωλεί ξυραφάκια και κρέμες προσώπου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 εργαζόταν ως χρηματιστής, όμως η καριέρα του σταμάτησε άδοξα με την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 1929.'

Ο άνδρας άρχισε τότε να εργάζεται ως δημοσιογράφος για την Baltimore News, όπου οι συνάδελφοί του τον περιέγραφαν ως «γοητευτικό μα αλαζόνα». Στην στήλη του άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο επικριτικός για την κατάσταση που επικρατούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορούσε για τα πάντα τους Εβραίους.

Το 1931, ο ίδιος και η οικογένειά του μετακόμισαν στην Γαλλία, όπου ο Τσάντλερ βρήκε τα δύο μεγαλύτερα ενδιαφέροντά του: την φωτογραφία και τον Ναζισμό. Ο δημοσιογράφος σύντομα αγόρασε μια κάμερα, άρχισε να εργάζεται ως freelancer και κάπως έτσι έγινε ρεπόρτερ για το National Geographic, έχοντας ως έδρα την Ευρώπη.

Το 1936, Ο Τσάντλερ έστειλε στον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Όλιβερ Λα Γκρος, μια σειρά από φωτογραφίες που παρουσίαζαν την ζωή στο Βερολίνο. Ο Λα Γκρος του είχε ξεκαθαρίσει ότι το National Geographic δεν θέλει να έχει κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο και αποφεύγει θέματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα. Γι' αυτό τον λόγο, ο ίδιος άφησε ένα σημείωμα στο οποίο ξεκαθάριζε ότι έχει αποφύγει οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο.

Πράγματι, οι λεζάντες των φωτογραφιών του δεν είχαν απαραίτητα κάποιο υπαινιγμό υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ, όμως το δημοσίευμα χαρακτηρίζεται από το ίδιο το περιοδικό ως το «χειρότερο όλων των εποχών». Οι φωτογραφίες παρουσίαζαν ένα Βερολίνο καλυμμένο από σβάστικες και χαρούμενους Γερμανούς πολίτες. Η μόνη «αυστηρότητα», σύμφωνα με τον ίδιο τον φωτογράφο, ήταν η απαγόρευση της θανάτωσης ζώων με την μέθοδο Κοσέρ.

Έκτοτε ο Τσάντλερ άρχισε να εργάζεται και επισήμως ως προπαγανδιστής για την Ναζιστική Γερμανία, αν και σύντομα άρχισε να απογοητεύεται με το γεγονός ότι έλεγχαν κάθε του λέξη. Σύντομα, το National Geographic έκοψε κάθε επαφή μαζί του, όμως το περιστατικό έμεινε στην ιστορία. Ο Τσάντλερ πέθανε στα Κανάρια Νησιά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ήταν Ναζί μέχρι το τέλος.