ΔΙΕΘΝΕΣ
30/04/2017 04:19 EEST | Updated 30/04/2017 04:19 EEST

Προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών εξακολουθούν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία

MICHAL WACHUCIK via Getty Images
Britain's Prime Minister Theresa May (C) goes door-to-door campaigning for Andrew Bowie, Conservative candidate for West Aberdeenshire and Kincardine in the village of Banchory, in Aberdeenshire, north east of Scotland, on April 29, 2017 during a general election campaign visit. Britain goes to the polls to elect a new parliament in a general election on June 8. / AFP PHOTO / Michal Wachucik (Photo credit should read MICHAL WACHUCIK/AFP/Getty Images)

Το προβάδισμα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία μειώθηκε κατά πολύ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov.

Πρόκειται για την τρίτη δημοσκόπηση μέσα στο Σαββατοκύριακο που υποδεικνύει πως το προβάδισμα των Τόρις έναντι των Εργατικών συρρικνώνεται.

Οι Συντηρητικοί υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι φέρονται να συγκεντρώνουν το 44% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times. Αυτό σημαίνει πως διατηρούν ευρύ προβάδισμα 13 εκατοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών, που φέρονται να συγκεντρώνουν το 31%.

Ωστόσο δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατέγραφε προβάδισμα 23 μονάδων για τους Τόρις. Άλλες δύο δημοσκοπήσεις υπέδειξαν επίσης πως το Εργατικό Κόμμα μειώνει τη διαφορά.

Το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είναι 11%, ενώ αυτό του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) 6%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov σε δείγμα 1.612 ενηλίκων που διενεργήθηκε μεταξύ της 27ης και της 28ης Απριλίου.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της ORB η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Sunday Telegraph οι Συντηρητικοί εμφανίζονται να έχουν προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 42% και αυτό των Εργατικών στο 31%. Αυτή ήταν η δεύτερη δημοσκόπηση μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο που κατέδειξε πως το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τουλάχιστον 30%, καθώς πολλές προηγούμενες έρευνες πίστωναν στους Εργατικούς μέχρι το 25% των προθέσεων ψήφου.

Αντιθέτως οι Συντηρητικοί καταγράφουν ποσοστά από 45% ως 50% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται στο 10%, ενώ το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στο 8%. Δεν ήσαν άμεσα διαθέσιμες λεπτομέρειες για το μέγεθος του δείγματος της δημοσκόπησης της ORB, ή το πότε διενεργήθηκε.

Μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Opinium, δίνει στους Τόρις της Μέι προβάδισμα 17 εκατοστιαίων μονάδων επί των Εργατικών, ελαφρά μειωμένο σε σχέση από αυτό που καταγραφόταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ κατέγραψε επίσης χαμηλότερα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.

Η έρευνα αυτή, που διενεργήθηκε την 25η Απριλίου, καταδεικνύει ότι το ποσοστό των Συντηρητικών είναι 47% (+2%), τους Εργατικών 30% (+4%), των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 8% (-3%) και του UKIP 7% (-2%).

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)