ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/04/2017 08:56 EEST | Updated 30/04/2017 10:03 EEST

Μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία: Η ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέτει σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης

Eurokinissi

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης, απηύθυνε από τη Χίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του για την ημέρα μνήμης των θυμάτων της σφαγής της Χίου το 1822.

«Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων των σφαγών της Χίου το 1822. Μάρτυρες στον βωμό της Ελευθερίας, οι σφαγιασθέντες μας δείχνουν, στο διηνεκές, το δικό μας χρέος και τον δικό μας δρόμο: Δεν λησμονούμε το αίμα των Ηρώων- Μαρτύρων. Δεν υποστέλλουμε την Σημαία της Ελευθερίας και, συνακόλουθα, της Εθνικής μας Κυριαρχίας και της Εδαφικής μας Ακεραιότητας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:

 

«Με αφετηρία αυτή την Ιερή Ημέρα Μνήμης διαμηνύουμε προς την γείτονα Τουρκία τούτο: Το στυγερό και βάρβαρο έγκλημα των σφαγών της Χίου το 1822 πρέπει να μας εμπνέει και να μας διδάσκει, για το παρόν και το μέλλον, την αξία της Ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης που εμείς, οι Έλληνες, πάντοτε επιδιώκουμε ειλικρινώς. Όμως, καθιστούμε σαφές ότι η Ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη, έχουν ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, επομένως τον πλήρη σεβασμό και της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως ν’ αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις».

«Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν και επιδιώκουν εμπράκτως τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία. Το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Αιγαίο μπορούν και πρέπει ν΄ αποδειχθούν για την Τουρκία η θάλασσα που δεν την χωρίζει αλλά, όλως αντιθέτως, την ενώνει με την Ευρώπη και τη Δύση. Υπό την αυτονόητη βεβαίως προϋπόθεση ότι η Τουρκία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, επομένως σέβεται, στο σύνολό της, και την Συνθήκη της Λωζάνης. Η οποία καθορίζει επακριβώς τα σύνορα της Ελλάδας και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίχως ν΄ αφήνει περιθώρια για οιασδήποτε μορφής γκρίζες ζώνες ή για άλλες ανιστόρητες αμφισβητήσεις», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος κατά την αντίφωνησή του στην εκδήλωση «Europe in my region»- «Η Ευρώπη στην περιοχή μου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Χίο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την βαθιά ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και συνεχάρη την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, η οποία -όπως επισήμανε- «προσλαμβάνει, ιδίως σήμερα, έναν ιδιαίτερο και πολυσήμαντο συμβολισμό».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)