ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/04/2017 19:43 EEST | Updated 30/04/2017 19:54 EEST

Οι διαθέσεις των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και οι μαραθώνιες συνομιλίες για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης

Bloomberg via Getty Images
Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund (IMF), from front left, Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, and Steven Mnuchin, U.S. Treasury secretary, speak before a group photograph at the spring meetings of the International Monetary Fund (IMF) and World Bank in Washington, D.C., U.S., on Saturday, April 22, 2017. The emergence of protectionist forces could undermine a modest brightening of the global growth outlook and is putting severe strain on the post-World War II economic order, the IMF said this week. Photographer: Pete Marovich/Bloomberg via Getty Images

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις Αθήνας - επικεφαλής κλιμακίων θεσμών είναι σε εξέλιξη σε μία προσπάθεια να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να γεφυρωθούν οι διαφορές σε δημοσιονομικό, συνταξιοδοτικό, εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα» δάνεια η γερμανική Die Welt γράφει πως η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ (στο ελληνικό πρόγραμμα) έως τις εκλογές του φθινοπώρου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε να αναζητά συμβιβαστική λύση. Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει η Καθημερινή οι ΗΠΑ δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αρκεί οι όροι του Ταμείου να ικανοποιηθούν με μεγάλη προτεραιότητα να δίνεται σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση χρέους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στην Ελλάδα μερικές ημέρες πριν σε συνάντηση με εκπροσώπους συντηρητικών ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα «απαίσια». Ένα μήνα πριν είχε δηλώσει ότι αγαπάει τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η Καθημερινή, πηγή του ελληνικού ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως ακόμη η στάση των Αμερικανών δεν έχει διαμορφωθεί αλλά δεν φαίνεται να διαφωνήσει εάν οι όροι του Ταμείου ικανοποιούνται και τα μέτρα τα οποιά θα ληφθούν θα είναι ξεκάθαρα.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε κυνηγά ένα γρήγορο συμβιβασμό.

Άλλωστε, σήμερα, Κυριακή, Αθήνα και θεσμοί συναντώνται από τις 10:30 το πρωί προκειμένου να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Επιπλέον, τα ξημερώματα υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας είπε ότι η διαπραγμάτευση «πάει καλά. Κανένας από τους θεσμούς δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει». Την ιδια στιγμή,, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων είναι μέχρι στιγμής άγνωστο αν θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω έως τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Επί τάπητος από το απόγευμα της Κυριακής είναι το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Οι συναντήσεις της Κυριακής άρχισαν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο τραπέζει των συζητήσεων εξετάζεται πλέον συμβιβαστική πρόταση με δύο σκέλη αφού στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Το πρώτο σκέλος αφορά στην τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Σε ό,τι αφορά στην Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επετεύχθη συμβιβασμός και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Sponsored Post