ΔΙΕΘΝΕΣ
03/05/2017 06:28 EEST | Updated 03/05/2017 06:28 EEST

«Κόντρα» στον γερμανικό στρατό για τα ακροδεξιά φαινόμενα

Sabine Siebold / Reuters
A soldier of the German armed forces Bundeswehr in a CH-53 helicopter on their way from Mazar-i-Sharif to Kunduz, Afghanistan on March 27, 2017. Picture taken March 27, 2017. REUTERS/Sabine Siebold

Κριτική στην ηγεσία του γερμανικού στρατού όσον αφορά στην καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού άσκησε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες, την αντιπολίτευση και τον χώρο των ενόπλων δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Σύνδεσμος της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις), ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα 200.000 μονίμων στρατιωτικών, εφέδρων και βετεράνων, αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας την κριτική της υπουργού ως «ακατανόητη» και καταλογίζοντάς της ότι με αυτόν τον τρόπο έχει «χαθεί η εμπιστοσύνη», ενώ ζητά να τεκμηριώσει τις κατηγορίες της.

Σημείο αναφοράς της αντιπαράθεσης υπήρξε ανοιχτή επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στο κείμενό της η κ. φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά ακροδεξιό υπολοχαγό που συνελήφθη επειδή προσποιούνταν σύρο πρόσφυγα δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο στο γερμανικό στρατό. Η υπουργός δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτή την επισήμανση. Το βράδυ της Τρίτης στο Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) εξέφρασε ακόμη την άποψη πως ο γερμανικός στρατός έχει ένα «πρόβλημα» σε ό,τι αφορά τη «στάση» που τηρεί σε ακροδεξιά φαινόμενα και παρουσιάζει «εμφανώς ελλείψεις στην καθοδήγηση».

Κριτική στη φον ντερ Λάιεν ασκεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για αμυντικά θέματα, Ράινερ Άρνολντ, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες της είναι γενικόλογες και για αυτό το λόγο, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Bundeswehr. Παρά την κριτική του προς την υπουργό ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναγνωρίζει όμως πως όντως υπάρχουν «διαρθρωτικά προβλήματα» στο γερμανικό στρατό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση τη φέρει όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Ανάλογη κριτική διατυπώνουν το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) και οι Πράσινοι και ζητούν την πλήρη διαλεύκανση του πρόσφατου σκανδάλου.