ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2017 05:20 EEST | Updated 08/05/2017 05:20 EEST

Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές προτρέπουν τον Τραμπ να παραμείνει στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Bloomberg via Getty Images
A demonstrator rolls a large globe outside of the White House during the People's Climate Movement March in Washington, D.C., U.S., on Saturday, April 29, 2017. Coinciding with U.S. President Donald Trump's 100th day in office, the People's Climate Movement March seeks to bring attention to and strengthen climate reform in the context of the Trump Administration cuts to environmental policy. Photographer: Zach Gibson/Bloomberg via Getty Images

Επενδυτές με πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια (13,6 τρις ευρώ) υπό διαχείριση στα χαρτοφυλάκιά τους συνολικά πρόετρεψαν τα επτά οικονομικά ισχυρότερα κράτη του κόσμου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα παρά τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αποσυρθεί.

"Ως μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές, πιστεύουμε ότι η μείωση της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των επενδύσεών μας", είπαν σε επιστολή που δημοσιεύουν σήμερα 214 θεσμικοί επενδυτές.

"Προτρέπουμε όλα τα έθνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τη συμφωνία", είπαν. Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν το Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας και άλλα ταμεία σύνταξης, από τη Σουηδία έως και την Αυστραλία.

Η επιστολή απευθύνεται στις κυβερνήσεις της Ομάδας των Επτά (G7), πριν τη σύνοδο κορυφής των στην Ιταλία, στις 25 και 26 Μαΐου, καθώς και στους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) που θα συναντηθούν στη Γερμανία τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες εάν θα επιχειρήσει να "ακυρώσει" τη συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία του 2015 η οποία στοχεύει στη μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τον Τραμπ, ο οποίος θέλει να υποστηρίξει την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα, να παραμείνει συμμέτοχος στη συμφωνία. Οι σύμβουλοί του έχουν προειδοποιήσει όιτ θα υπάρξει νομικό θέμα εάν η Ουάσιγκτον παραμείνει στη συμφωνία αλλά χαλαρώσει τις κλιματικές της υποσχέσεις.

"Η δράση για την κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει επείγουσα προτεραιότητα στα κράτη G20, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων η δέσμευση τελεί υπό αμφισβήτηση", είπε σε γραπτή δήλωσή της η Μίντι Λάμπερ, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ceres, ο οποίος βοήθησε στον συντονισμό για τη σύσταση και υπογραφή της επιστολής.

Η Στέφανι Φάιφερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη, η οποία επίσης βοήθησε στον συντονισμό της επιστολής, είπε ότι τα κράτη θα πρέπει να μεταστραφούν σε μια οικονομία χαμηλής καύσης άνθρακα "ό,τι και να αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση".

Σε παρεμφερή εκδήλωση, οι ανώτατοι αξιωματούχοι 200 περίπου εθνών θα συναντηθούν στη Βόννη από τις 8 έως τις 18 Μαΐου για να αποφασίσουν τους λεπτομερείς κανονισμούς της Συμφωνίας του Παρισιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters