ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/05/2017 03:37 EEST | Updated 08/05/2017 03:42 EEST

Κύκλος επισκέψεων Τσίπρα στα υπουργεία εν όψει του ταξιδιού στην Κίνα και συνάντησης με Πούτιν

Alexei Druzhinin via Getty Images
ATHENS, GREECE - MAY 27, 2016: Russia's President Vladimir Putin (L) and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras at a joint documents signing ceremony following Russian-Greek talks. Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei Druzhinin\TASS via Getty Images)

Σειρά επισκέψεων σε υπουργεία για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο του κλεισίματος της αξιολόγησης, και εν όψει του ταξιδιού στην Κίνα.

Ο κύκλος των επισκέψεων αρχίζει με αυτήν στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη, με θέμα το σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Πιθανότατα εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί, πριν το ταξίδι του στην Κίνα, και το Υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας αναχωρεί για την Κίνα όπου θα έχει σημαντικές επαφές, με δεδομένη τη θέση για τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα δει και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντιέρες, σε μια περίοδο όπου τα δυτικά Βαλκάνια με αιχμή τα Σκόπια, αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Αντ. Γκουντιέρες και το Κυπριακό, στο οποίο παρατηρείται μια στασιμότητα, επίσης η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν αποκλείεται τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.  Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, το οποίο αναμένεται και τυπικά να κλείσει τη συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ το ζήτημα του  χρέος. 

 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)