ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/05/2017 14:05 EEST | Updated 08/05/2017 14:05 EEST

45χρονος πεθαίνει στα χέρια φίλων του στο Κιλκίς επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Διευθύντρια ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης: «Ήταν κακή στιγμή»

ARIS MESSINIS via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MAKRIS A paramedic exits an ambulance outside a hospital on the eastern Greek island of Samos on January 20, 2015. Greece's economic woes mean that paramedics on the picturesque island of Samos are increasingly faced with the terrible dilemma of who to save and who to leave to die. On January 25, Greeks vote in a general election for the second time in three years, with radical leftists Syriza leading the polls with a promise to renegotiate the international bailou

Στην "κακή στιγμή" απέδωσε το θάνατο 45χρονου, που έχασε τη ζωή του το βράδυ της 3ης Μαΐου στο Κιλκίς επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη, απαντώντας σε καταγγελία που εξέδωσε σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι ο 45χρονος "έσβησε", στα χέρια των φίλων του σε ένα καφέ στην πλατεία Ειρήνης, του Κιλκίς 500 μέτρα από το νοσοκομείο. Μάλιστα, επισημαίνει πως παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις των θαμώνων το ασθενοφόρο δεν πήγε ποτέ στο σημείο του συμβάντος. "Τα δύο διαθέσιμα ασθενοφόρα για ολόκληρο τον νομό Κιλκίς βρίσκονταν σε διαχείριση άλλων περιστατικών. Τελικά ο ασθενής μεταφέρθηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Κιλκίς κι εκεί παρά τις προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να τον επαναφέρουν στη ζωή, διαπιστώθηκε ο θάνατός του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ.

"Εάν υπήρχαν τρία διαθέσιμα ασθενοφόρα Τετάρτη βράδυ στο Ν. Κιλκίς θα είχε μεταφερθεί σε δέκα λεπτά ο ασθενής και μπορεί τώρα να ζούσε. Μάλιστα, στο Νομό Κιλκίς περιμένουν νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από τις συγκρούσεις στα Σκόπια. Το ίδιο γίνεται κατά την νυκτερινή βάρδια και στον γειτονικό νομό των Σερρών. Επιχειρούν ένα ή δύο ασθενοφόρα λιγότερα τη νύχτα από τα τέσσερα που επιχειρούσαν πριν ένα εξάμηνο.Σε πόσες άλλες περιοχές της χώρας παίζει η διοίκηση του ΕΚΑΒ κορώνα - γράμματα με τις ζωές ασθενών για να εξοικονομήσει λίγα χρήματα από τα νυκτερινά των εργαζομένων; Τα ασθενοφόρα και οι διασώστες του Νομού Κιλκίς επαρκούν για να επιχειρούν τη νύχτα τρία ασθενοφόρα" υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

"Ήταν η κακή στιγμή, λυπάμαι ειλικρινά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι την ώρα του περιστατικού τα ασθενοφόρα αντιμετώπιζαν άλλα περιστατικά. "Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι αυτό γιατί τα ασθενοφόρα ήταν απασχολημένα σε άλλα περιστατικά, δεν ήταν καν εκεί. Και πέντε να έχουμε και έξι να έχουμε μπορούν να βγουν έξι περιστατικά και να βγει ένα έβδομο που να μην έχει ένα ελεύθερο ασθενοφόρο. Παντού χρειάζονται ασθενοφόρα, παντού υπάρχουν ελλείψεις και στα νησιά και στη Χαλκιδική και σε όλη την Ελλάδα . Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε περισσότερα αλλά και 10 ασθενοφόρα να έχουμε μπορεί να βγει ενδέκατο περιστατικό. Εμείς βαδίζουμε βάσει στατιστικών για τα πόσα περιστατικά βγαίνουν σε κάθε βάρδια. Δηλαδή στο Κιλκίς στην πρωινή βάρδια βγάζουμε τέσσερα ασθενοφόρα, στην απογευματινή βγάζουμε τρία τη νύχτα βγάζουμε δύο, τόσο επαρκεί το προσωπικό" πρόσθεσε η κ. Ματσικούδη.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

**Φωτό Αρχείου

Διαβάστε επίσης:

Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στοιχίζει τη ζωή 38χρονου. Το ασθενοφόρο καθυστέρησε 1 ώρα και 50 λεπτά