ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/05/2017 07:37 EEST | Updated 08/05/2017 07:37 EEST

Τι θα φέρει μαζί του από την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας

Eurokinissi

Με υπογεγραμμένος τριετές επενδυτικό μνημόνιο θα επιστρέψει από την Κίνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το μνημόνιο θα αφορά την περίοδο 2017 – 2020 και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «εκτείνεται» σε πολλούς τομείς της οικονομίας (logistics, ενέργεια, μεταφορές, ναυπηγική, τηλεπικοινωνίες, υποδομές), με την κινεζική πλευρά να μιλά για επενδύσεις δις δολαρίων. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ΣΔΙΤ και ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων). Κεντρικό ρόλο θα παίξουν οι κινεζικές τράπεζες, ενώ στη συζήτηση θα τεθεί και η ίδρυση υποκαταστήματος κινεζικής τράπεζας στην Αθήνα.

Με τις συναντήσεις Τσίπρα στο Πεκίνο στις 14-15 Μαΐου επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση της Κίνας να κάνει την Ελλάδα «αγωγό» της για την είσοδο των προϊόντων της στην Ε.Ε. Γι’ αυτό οι Κινέζοι μετά τον ΟΛΠ συμμετείχαν στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ θέλουν να πάρουν και το 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» - μάλιστα στην περιοχή του αεροδρομίου οι Κινέζοι μέσω της Shenzhen Airport σχεδιάζουν την κατασκευή στην περιοχή των Σπάτων ενός τεραστίου hub. Σημειώνεται ότι η Shenzhen Airport δεν είναι μία ιδιωτική εταιρεία, αλλά μία γιγαντιαία επιχείρηση η οποία ανήκει στην ομώνυμη Περιφέρεια της Κίνας…

Στις συζητήσεις για επενδυτικά πρότζεκτ των Κινέζων στην Αθήνα περιλαμβάνονται:

-κέντρο εφοδιασμού στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

-ζώνη συναρμολόγησης και ελαφριάς κατασκευής κινεζικών ημιτελών προϊόντων.

-ευρωπαϊκό κέντρο δοκιμών και πιστοποίησης κινεζικών προϊόντων.

-συμμετοχή σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναβάθμιση παλαιών εγκαταστάσεων λιγνίτη της ΔΕΗ, κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας.

-αναβάθμιση σιδηροδρομικών γραμμών: Αθήνα-Πάτρα και Θεσσαλονίκη-Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

-λιμάνια Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας, Πάτρας.

-η Ελλάδα προτείνει αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου για επισκευές πλοίων που ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες.

-κατασκευή ευρυζωνικών υποδομών.

-ηλεκτρονικό εμπόριο (υπενθυμίζεται ότι 1η Ιουλίου αρχίζει να λειτουργεί και στην Ελλάδα το σύστημα πληρωμής Alipay που χρησιμοποιεί η κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba).

-ηλεκτρονικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πολίτες.

-e-tourism.