ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/05/2017 06:46 EEST | Updated 11/05/2017 09:26 EEST

«Φρένο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην παράταση συμβάσεων για 15.000 συμβασιούχους ΟΤΑ

SOOC
Φωτογραφία αρχείου

Τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις περίπου 15.000 συμβασιούχων ΟΤΑ αποκλείει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόεδρο την Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Μαρία Αθανασοπούλου, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικές.

Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με πλειοψηφία 17 - 14 αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν, αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις το 2015. Οταν έληξαν οι συμβάσεις δόθηκε παράταση, με κυβερνητική παρέμβαση, μέχρι τα τέλη του 2016. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση σε νέα παράταση μέχρι τα τέλη του 2017, παρά τις αντιδράσεις πολλών δημοτικών αρχών. Ωστόσο, επιμέρους συγκεκριμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις, καθώς μετά την ολοκλήρωση διετίας δεν μπορούσε να υπάρξει ανανέωση εργασίας συμβασιούχου.

Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για την τελική κρίση του δικαστηρίου: Σύμφωνα με πληροφορίες του News247, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να εκδώσει την τελική του απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα.