ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2017 08:29 EEST | Updated 13/05/2017 08:30 EEST

Στους δρόμους οι Αλβανοί για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Έντι Ράμα

GENT SHKULLAKU via Getty Images
Supporters of the Albanian opposition shout anti-Government slogans as they protest in front of the government building in Tirana on February 18, 2017.The opposition requests the resignation of the government and free elections.Gent. / AFP / GENT SHKULLAKU (Photo credit should read GENT SHKULLAKU/AFP/Getty Images)

Αναβρασμός στην Αλβανία με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν σήμερα Σάββατο στους δρόμους για να πάρουν μέρος σε διαδήλωση διαμαρτυρίας που καλεί η αντιπολίτευση με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα.

Βασικό αίτημα είναι η διασφάλιση των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, που κατά την αντιπολίτευση θα επιτευχθεί με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Όπως είναι γνωστό, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για την 18η Ιουνίου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα απόσχουν, ενώ δεν υπάρχουν πλέον νομικά τα περιθώρια για να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια, θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και έχει στόχο την εγκαθίδρυση στην Αλβανία μιας «νέας δημοκρατίας» στην Αλβανία.

Όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης απ΄ όλη τη χώρα, κυρίως όμως από τον βορρά, οδεύουν προς τα Τίρανα.

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις και εγγυήσεις της αντιπολίτευσης ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική, η αστυνομία είναι σε ύψιστη επιφυλακή για την πρόληψη επεισοδίων βίας. Υπό την προστασία της αστυνομίας έχουν τεθεί όλα τα κεντρικά ιδρύματα στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Μερικές πρεσβείες στη χώρα, όπως των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Αλβανία, να αποφεύγουν τα σημεία όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση διότι πιστεύουν ότι μπορεί να σημειωθούν βίαια επεισόδια.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)