ΔΙΕΘΝΕΣ
17/05/2017 09:21 EEST | Updated 17/05/2017 09:21 EEST

Νέες αποκαλύψεις για την απόλυση του Κόμεϊ. Τι του είχε ζητήσει ο Τραμπ...

Kevin Lamarque / Reuters
FBI Director James Comey testifies before a Senate Judiciary Committee hearing on

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να σταματήσει τις έρευνες κατά του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, αποκαλύπτουν οι New York Times (NYT).

Ο ίδιος ο Κόμεϊ φέρεται μάλιστα να είχε κρατήσει στις σημειώσεις του μετά από μια σύσκεψη στο Οβάλ Γραφείο μια πρόταση του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος τον καλούσε να αφήσει ήσυχο τον Φλιν. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κόμεϊ αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ουάσινγκτον.

Η απόλυση του Κόμεϊ είχε προβληματίσει δημοσιογράφους, πολιτικούς αναλυτές και πολίτες, καθώς ήρθε σε μια περίοδο που ο ίδιος διερευνούσε τις διασυνδέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με την Ρωσία. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε δικαιολογήσει την συγκεκριμένη απόφαση λέγοντας ότι ο επικεφαλής του FBI «δεν έκανε σωστά την δουλειά του», όμως οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε απαντήσει με ειρωνικό ύφος σε ερωτήσεις σχετικά με την απομάκρυνσή του, με τον Λαβρόφ να αναρωτιέται ενώπιον των δημοσιογράφων: «Τον απέλυσαν; Πλάκα κάνετε...».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μάικλ Φλιν, πρόσωπο που διερευνούσε ο Κόμεϊ, παραιτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, μετά από σειρά δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να έχει δώσει σημαντικές πληροφορίες στην Μόσχα. Ήταν ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ που βρέθηκε για ένα τόσο μικρό διάστημα στον Λευκό Οίκο. Η Wall Street Journal είχε προειδοποιήσει ότι ο Φλιν μπορούσε εύκολα να πέσει θύμα εκβιασμού από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ για τους κινδύνους που θα επέφερε ο διορισμός του.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι χθες, Τρίτη, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι έχει μοιραστεί εμπιστευτικές πληροφορίες με τον Λαβρόφ, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις συνεργασίες του με ξένα έθνη. Οι NYT είχαν αποκαλύψει ότι οι πληροφορίες που είχε μοιραστεί πήγαζαν από το Ισραήλ, έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους των ΗΠΑ.