Το ηχητικό που «καίει» τον Τραμπ. Ποιοι «στοιχημάτιζαν» μέσα στο Κογκρέσο ότι τον πληρώνει ο Πούτιν

Το ηχητικό που «καίει» τον Τραμπ. Ποιοι «στοιχημάτιζαν» μέσα στο Κογκρέσο ότι τον πληρώνει ο Πούτιν
ANSA

Νέο δημοσίευμα της Washington Post αναμένεται να αναταράξει ακόμα περισσότερο τα «νερά» της πολιτικής σκηνής της Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Κάτω Βουλή των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, φέρεται να είχε δηλώσει πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, χρηματοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Η δήλωση αυτή είχε γίνει πέρυσι τον Ιούνιο, τέσσερις μήνες πριν εκλεγεί ο μεγιστάνας.

Η Washington Post έχει στα χέρια της ηχητικό ντοκουμέντο από συνάντηση που είχε ο ΜακΚάρθι, σύμμαχος του Τραμπ καθ' όλη την προεκλογική του εκστρατεία, με άλλους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους στο Κογκρέσο. Η συνομιλία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και έχει ήδη επιβεβαιωθεί από Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην σύσκεψη.

Άλλοι πάλι, όπως ο Πωλ Ράιαν, είχαν στην αρχή απαντήσει στην WP πως αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν ποτέ. Όταν όμως οι δημοσιογράφοι εξήγησαν στον Ράιαν ότι έχουν στα χέρια τους το ηχητικό, εκείνος ανακάλεσε και είπε πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποτελούσαν αστεϊσμούς του ΜακΚάρθι.

Ο τελευταίος ακούγεται να λέει πως είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν δίνει χρήματα σε δύο ανθρώπους: στον Ρεπουμπλικανό Ντάνα Ρόραμπαχερ και στον Τραμπ. Της συγκεκριμένης δήλωσης είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, ο οποίος είχε εξηγήσει την τακτική του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί λαϊκιστές πολιτικούς, με στόχο να δημιουργεί πλήγματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς της Δύσης.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο ΜακΚάρθι πράγματι αστειευόταν, όμως, την ίδια στιγμή, ο Πωλ Ράιαν ζητούσε από όλους τους παρευρισκομένους να μην πουν λέξη για όσα είχαν συζητήσει. «Παρακαλώ, να μην υπάρξει καμία διαρροή», ακούγεται να λέει. Ακόμα όμως και εάν ο Ρεπουμπλικανός δεν μιλούσε κυριολεκτικά, είναι προφανές ότι οι διασυνδέσεις του Τραμπ με τον Πούτιν είχαν εγείρει ανησυχία ακόμα και μέσα στο κόμμα, μήνες πριν το απόλυτο «outsider» εκλεγεί πρόεδρος της Αμερικής.