Ο Elon Musk έδωσε μια τέλεια συμβουλή καριέρας φέρνοντας ως παράδειγμα την Αρχαία Αίγυπτο και τους Ρωμαίους

Founder and CEO of Tesla Motors Elon Musk speaks during a media tour of the Tesla Gigafactory, which will produce batteries for the electric carmaker, in Sparks, Nevada, U.S. July 26, 2016.  REUTERS/James Glover II
Founder and CEO of Tesla Motors Elon Musk speaks during a media tour of the Tesla Gigafactory, which will produce batteries for the electric carmaker, in Sparks, Nevada, U.S. July 26, 2016. REUTERS/James Glover II

Ο Elon Musk είναι ένας από τους πλουσιότερους και πλέον καινοτόμους επιχειρηματίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Και σίγουρα ένας από τους πιο πολυάσχολους. Πρωταγωνιστεί στο κίνημα για την αειφόρο ενέργεια, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με την κίνηση στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής και, φυσικά, έχει αφοσιωθεί στην εξερεύνηση του διαστήματος με την εταιρεία του SpaceX.

Ωστόσο, ο Musk κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο από το γεμάτο πρόγραμμά του και να μιλήσει στο πρόσφατο συνέδριο TED, προσφέροντας μεταξύ άλλων μερικές πολύτιμες συμβουλές καριέρας στους νέους της εποχής μας.

Μιλώντας για τη διαστημική εξερεύνηση, ο Musk εξήγησε γιατί έχει επενδύσει τόσο χρόνο και χρήμα στη SpaceX, παρά το γεγονός πως πολύς κόσμος μεταφράζει αυτή του τη κίνηση ως ματαιοδοξία και τη βρίσκει ανούσια μπροστά στα τόσα άλλα που θα μπορούσε να κάνει για να προσφέρει στο δικό μας πλανήτη.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας αναφέρθηκε στα πρόσφατα βήματα του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, λέγοντας ουσιαστικά πως οδηγείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

«Οι άνθρωποι κάνουν λάθος όταν σκέφτονται πως η τεχνολογία βελτιώνεται αυτόματα. Δεν βελτιώνεται αυτόματα. Βελτιώνεται μόνο όταν πολλοί άνθρωποι δουλέψουν πολύ σκληρά για να την κάνουν καλύτερη. Για την ακρίβεια πιστεύω πως στην πραγματικότητα θα υποβαθμιστεί (αν αφεθεί) μόνη της. Βλέπετε σπουδαίους πολιτισμούς όπως αυτόν της Αρχαίας Αιγύπτου, οι οποίοι ήταν σε θέση να φτιάξουν τις πυραμίδες και στην πορεία ξέχασαν πώς να το κάνουν. Και έπειτα οι Ρωμαίοι, έχτισαν εκείνα τα απίστευτα υδραγωγεία. Και μετά ξέχασαν πώς το έκαναν», είπε ο Musk.

Κοινώς, το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Musk θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής: Αν δεν εξελισσόμαστε, βαλτώνουμε και μένουμε πίσω, οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά.

Και, ρεαλιστικά μιλώντας, ματιά στον πλανήτη μας, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από κοινωνιολογική άποψη, φτάνει για να κάνει κάποιον να αρχίσει να ψάχνει εναλλακτικές στο γαλαξιακό μας σύστημα.

Δείτε όλη την ομιλία του Elon Musk παρακάτω: