ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2017 05:54 EEST | Updated 28/05/2017 05:54 EEST

Η ελληνικής καταγωγής Φράνσις Τάουνσεντ Φράγκου υποψήφια για διευθυντής του FBI

Riccardo Savi via Getty Images
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 20: Former Homeland Security Advisor to United States President George W. Bush and TV personality Frances Fragos Townsend speaks at the 2016 Concordia Summit - Day 2 at Grand Hyatt New York on September 20, 2016 in New York City. (Photo by Riccardo Savi/Getty Images for Concordia Summit)

Μία Ελληνίδα βρίσκεται ανάμεσα στους οκτώ υποψήφιους προκειμένου να αναλάβει τη θέση του διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η ελληνικής καταγωγής Φράνσις Τάουνσεντ Φράγκου έχει ήδη περάσει από συνέντευξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον υπουργό Τζεφ Σέσιονς καθώς και τον αναπληρωτή Ροντ Ρόζενστάιν. Όπως γράφει η Real, εξαιτίας του καυστικού της λόγου και της ευθύτητας που διακρίνει τον χαρακτήρα της έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ο τυφώνας».

Η Φράνσις Τάουνσεντ Φράγκου προέρχεται από μία φτωχή οικόγενεια. Στα 17 της προκειμένου να σπουδάσει αποφασίζει να εργαστεί ως οικιακή βοηθός και σερβιτόρα σε διάφορα ελληνικά και ιταλικά εστιατόρια. Το 1982 ολοκληρώνει τις σπουδές της στις Πολιτικές Επισήμες και την Ψυχολογία και το 1984 ολοκληρώνει και τις σπουδές της στη νομική ενώ το 1985 εργάζεται ήδη για την Εισαγγελία του Μπρούκλιν όπου και κερδίζει την υποστήριξη και καθοδήγηση του τότε ομοσπονδιακού εισαγγελέα και μετέπειτα δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Το 1988 έως το 2001 εργάζεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης ως δικηγόρος. Η ίδια αναπτύσσει καλές σχέσεις με την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζάνετ Ρίνο και το 1998 με δική της εισήγηση τοποθετείται επικεφαλής του OIPR (Office of Intelligence Policy and Review, Γραφείο Πολιτικής και Ελέγχου Πληροφοριών).

Ο Αύγουστος του 2001 τη βρίσκει σε θέση παροπλισμένων στελεχών ως υποδιοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών της ακτοφυλακής. Λίγες ημέρες αργότερα και εξαιτίας του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Νέα Υόρκη η ακτοφυλακή μετέχει ενεργά στον αντιτρομοκρατικό σχεδιασμό. Οι ικανότητές της εκτιμήθηκαν και από την κυβέρνηση Μπους αφού το 2003 διορίζεται υπαρχηγός της τότε υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις με αρμοδιότητα την καταπολέμιση της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρεται, ρόλος της ήταν να οργανώσει τον σχεδιασμό ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εκ μέρους του Λευκού Οίκου. Από το 2004 η Φράνσις γίνεται προσωπική σύμβουλος του προέδρου Μπους σε ζητήματα ασφαλείας της χώρας.

Πηγή: real.gr