WiFi4EU: Προχωρά η πρωτοβουλία για δωρεάν Wi-Fi hotspots σε δημόσιους χώρους σε όλη την ΕΕ

WiFi4EU: Προχωρά η πρωτοβουλία για δωρεάν Wi-Fi hotspots σε δημόσιους χώρους σε όλη την ΕΕ
blue tone city scape and network connection concept
blue tone city scape and network connection concept
cofotoisme via Getty Images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Κομισιόν κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας σε πολιτική συμφωνία πάνω στην πρωτοβουλία WiFi4EU- που έχει να κάνει με την εγκατάσταση δωρεάν Wi-Fi hotspots σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες και άλλους δημόσιους χώρους- και τη χρηματοδότησή της.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, θα συνεισφέρει στο όραμα της «παροχής δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ γύρω από από τα κέντρα του δημόσιου βίου σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε πόλη μέχρι το 2020», όπως αυτό είχε τεθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ, καλωσόρισε τη συμφωνία, τονίζοντας πως «η στρατηγική της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς σκοπεύει στο να δημιουργήσει μια πλήρως διασυνδεδεμένη Ευρώπη, όπου όλοι έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ψηφιακά δίκτυα. Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα βελτιώσει τη διασυνδεσιμότητα ειδικά εκεί όπου η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι περιορισμένη. Το WiFi4EU είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα, αλλά πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί διασυνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων σε όλη την περιοχή της ΕΕ». Η πολιτική συμφωνία περιλαμβάνει μια δέσμευση από τους τρεις θεσμούς για να εξασφαλιστεί πως κεφάλαια συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση εξοπλισμού για την παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες Wi-Fi σε 6.000-8.000 δήμους σε όλες τις χώρες- μέλη, σε βαθμό 40-50 εκατομμυρίων συνδέσεων ημερησίως. Οι πηγές χρηματοδότησης θα προσδιοριστούν επακριβώς/ οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων πάνω στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Οι τοπικές αρχές θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση όταν στηθεί το σχετικό σύστημα. Στην πράξη, οι τοπικές αρχές (δήμοι ή ενώσεις δήμων) που επιθυμούν να παρέχουν Wi-Fi σε περιοχές όπου παρόμοιες υπηρεσίες δεν υπάρχουν ακόμα (σε δημόσιο ή ιδιωτικό επίπεδο) θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω μιας «απλής και μη γραφειοκρατικής διαδικασίας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Κονδύλια θα διατεθούν υπό τη μορφή vouchers για την αγορά και την εγκατάσταση προηγμένου εξοπλισμού (τοπικών σημείων ασύρματης πρόσβασης), ενώ τα κόστη της συνεχιζόμενης λειτουργίας θα αναλάβουν οι τοπικές αρχές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί με «γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο» ανά τις χώρες της ΕΕ, και θα τηρηθεί προτεραιότητα βάσει της σειράς εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αν και θα υπάρξει μέριμνα για να δοθεί προτεραιότητα σε αιτούντες από χώρες όπου υπάρχουν χαμηλοί ρυθμοί συμμετοχής).

Στόχος είναι να έχει υπάρξει συμφωνία πάνω στον προϋπολογισμό του όλου προγράμματος και την τεχνική του διάσταση εγκαίρως ώστε να αρχίσει να «τρέχει» κατά τα τέλη του 2017.

Δημοφιλή