Τα εκατ. ευρώ που δίνουν οι φορολογούμενοι για τα γραφεία-φαντάσματα ευρωβουλευτών (και μπόνους λίστα με όσα παίρνουν κάθε μήνα)

Τα εκατ. ευρώ που δίνουν οι φορολογούμενοι για τα γραφεία-φαντάσματα ευρωβουλευτών (και μπόνους λίστα με όσα παίρνουν κάθε μήνα)
Members of the European Parliament take part in a voting session on a resolution about Brexit priorities and the upcomming talks on the UK's withdrawal from the EU at the European Parliament in Strasbourg, France, April 5, 2017. REUTERS/Vincent Kessler
Members of the European Parliament take part in a voting session on a resolution about Brexit priorities and the upcomming talks on the UK's withdrawal from the EU at the European Parliament in Strasbourg, France, April 5, 2017. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / Reuters

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων πάνε για τα καλύψουν τα έξοδα των 748 ευρωβουλευτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Μια ομάδα δημοσιογράφων από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, ονόματι «The MEPs Project» (Πρότζεκτ Ευρωβουλευτές), το έψαξαν.

Κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει 4.342 ευρώ κάθε μήνα για τα έξοδα ενός γραφείου στη χώρα του. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα, τα γραφεία 249 ευρωβουλευτών απλά δεν υπάρχουν. Επίσης, μέχρι στιγμής, μόνο 133 από τους 748 απάντησαν το πληρώνουν σε γραφεία.

Αυτά τα χρήματα προέρχονται από τη λεγόμενη Αποζημίωση Γενικών Εξόδων, η οποία κοστίζει συνολικά στην ΕΕ περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όπως όμως προκύπτει από την έρευνα των δημοσιογράφων του MEPs Project, πιθανότατα γίνεται κατάχρηση αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μία σειρά από έρευνες στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ αποκάλυψε τουλάχιστον 42 περιπτώσεις, στις οποίες ευρωβουλευτές πληρώνουν μισθώματα στα πολιτικά κόμματά τους ή ακόμη και σε προσωπικούς λογαριασμούς τους.

Σε 249 περιπτώσεις ευρωβουλευτές, είτε είπαν ότι δεν διατηρούν καθόλου εθνικά γραφεία στη χώρα εκλογής τους, είτε αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις διευθύνσεις τους, ή η τοποθεσία των γραφείων τους ήταν αδύνατο να εντοπισθεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ελέγχει και δεν καταγράφει τον τρόπο με τον οποίοι οι ευρωβουλευτές ξοδεύουν την αποζημίωσή τους. Σύμφωνα με την έρευνα του MEP's Project, δεν ελέγχεται ούτε το αν οι ευρωβουλευτές ανοίγουν τα εθνικά γραφεία όπως οφείλουν, ούτε αν τηρούν τους όρους χρηματοδότησής τους.

Οι μισθοί και τα επιδόματα

Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 8.484 ευρώ και μία γενναία μηνιαία αποζημίωση που φτάνει έως και τα 24.164 ευρώ για μισθούς των συνεργατών τους. Επιπλέον παίρνουν 307 ευρώ ανά ημέρα (μη φορολογητέα) για να καλύπτουν τα έξοδά τους κατά τις περιόδους των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων τους. Εκτός από τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν την Αποζημίωση Γενικών Εξόδων που αναφέραμε παραπάνω, ένα εφάπαξ καταβαλλόμενο ποσό που ανέρχεται στα 4.342 ευρώ μηνιαίως και είναι επίσης μη φορολογητέο. Αυτή η αποζημίωση αποσκοπεί κυρίως στην κάλυψη εξόδων στα εθνικά γραφεία των ευρωβουλευτών, σκοπός των οποίων είναι να αναπτύξουν επικοινωνία με τους Ευρωπαίους πολίτες και να τους φέρουν πιο κοντά στις πολιτικές αποφάσεις των Βρυξελλών.

Οι απόψεις ωστόσο των ευρωβουλευτών ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της Αποζημίωσης Γενικών Εξόδων, ποικίλουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν το σύνολο του ποσού για εξοπλισμό γραφείου, Ίντερνετ και άλλα λειτουργικά έξοδα. Άλλοι συμπεριέλαβαν έξοδα ταξιδιού για επισκέπτες, δωρεές φιλανθρωπικής φύσης και πληρωμές προς τα εθνικά κόμματά τους ως «γενικά έξοδα».

Ερωτήματα εγείρονται και για το ποιος επωφελείται από τα μισθώματα που πληρώνουν οι ευρωβουλευτές για τα γραφεία στις χώρες εκλογής τους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ευρωβουλευτές από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία φέρονται να μη διατηρούν γραφεία στη χώρα εκλογής τους. Κάποιοι ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το πού βρίσκονται τα γραφεία τους. Ούτε το ΕΚ, ούτε τα εθνικά γραφεία του ΕΚ σε τουλάχιστον τρεις χώρες έδωσαν πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα γραφεία ευρωβουλευτών, ενώ σε ένα από αυτά οι διευθύνσεις που δόθηκαν δεν ήταν ενημερωμένες. Η χειρότερη περίπτωση ευρωβουλευτών που αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις δαπάνες τους ήταν στην Πολωνία.

Τι απάντησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Δημοσιογράφος του Vice συμμετέχει στο MEPs Project και δημοσιεύει, εκτός από τα αποτελέσματα της έρευνας, τις απαντήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Η μόνη που παρείχε, στο πλαίσιο της έρευνας για την Ελλάδα, τιμολόγια και αποδείξεις, ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναφέρει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές έλαβαν επανειλημμένα αιτήματα παροχής πληροφοριών ή/και συνεντεύξεων σε σχέση με τα γραφεία που διατηρούν στην Ελλάδα και την Αποζημίωση Γενικών Εξόδων των 4.342 ευρώ. Στα αιτήματα παροχής πληροφοριών, ανάμεσα σε άλλα, ερωτούνταν εάν διατηρούν γραφείο, πού βρίσκεται και πόσα ξοδεύουν για τη λειτουργία του, καθώς και εάν θα μπορούσαν να παραχωρήσουν στους ερευνητές δημοσιογράφους τα τιμολόγια των γενικών εξόδων τους και το μισθωτήριο για το γραφείο σε περίπτωση που πληρώνουν ενοίκιο.

Η μόνη που παρείχε, στο πλαίσιο της έρευνας για την Ελλάδα, τιμολόγια και αποδείξεις -και μάλιστα από το πρώτο στάδιο της διαδικασίας τον Νοέμβριο του 2016-, ήταν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία μίλησε για το θέμα στο σχετικό ντοκιμαντέρ του VICE. Όπως προέκυψε, η κ. Κούνεβα διατηρεί γραφείο σχεδόν 130 τετραγωνικών μέτρων το οποίο μισθώνει έναντι 550 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, συνεντεύξεις για το γενικό επίδομα που λαμβάνουν παραχώρησαν και δέχθηκαν να προβληθούν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο κ. Κύρκος ανέφερε ότι διατηρεί γραφείο το οποίο μισθώνει με το ¼ περίπου του γενικού επιδόματος δαπανών, δηλαδή σχεδόν 1.000 ευρώ και ότι «δεν έχω επιστρέψει ποτέ λεφτά, ούτε θέλω να πω ότι πληρώνω από την τσέπη μου κάποια πράγματα, αλλά το γεγονός ότι δεν έχω επιστρέψει σημαίνει πως κρίνω πως η χρήση που κάνω των χρημάτων προωθεί το έργο για το οποίο με έχουν εκλέξει». Ο κ. Ζαριανόπουλος δήλωσε ότι όταν βρίσκεται στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τα γραφεία του ΚΚΕ και πως «όλα τα επιδόματα, τα πρόσθετα, τα οποία είναι για τους βοηθούς κλπ, πηγαίνουν για τον σκοπό τον οποίον ορίζει το Ευρωκοινοβούλιο». Ό,τι αφορά στο ύψος του επιδόματος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι «σε μία γενική εικόνα φαίνεται ότι είναι πολλά. Και για αυτό, στεκόμαστε με αυτόν τον τρόπο και υπέρ της διαφάνειας και με τα αποτελέσματα ενός αυστηρού ελέγχου να γίνουν περικοπές στα απολύτως αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει».

Συνέντευξη παραχώρησε αρχικά και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία μετά ζήτησε να αποσυρθεί. Σε αίτημα παροχής πληροφοριών που έλαβε αργότερα η ευρωβουλευτής, απάντησε ότι διατηρεί δύο γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (αναφέροντας τις διευθύνσεις) καθώς και ότι «συνολικά δαπανώ το σύνολο του επιδόματος γραφείου (διαθέτω σε κάθε περίπτωση τις σχετικές αποδείξεις) ενώ κατά περίπτωση δαπανώ για έξοδα των γραφείων και ένα μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης».

Στα αιτήματα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο της έρευνας, αποκρίθηκαν επίσης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρώτος, στην απάντησή του, επεσήμανε ότι διατηρεί δύο μισθωμένα πολιτικά γραφεία σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης και ότι το ποσό του γενικού επιδόματος καλύπτει, πέρα των δαπανών των γραφείων, έξοδα επικοινωνίας, εξοπλισμού, προμήθεια βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση των πολιτών σε όλη τη χώρα. Στην απάντησή του, ο ευρωβουλευτής δεν ανέφερε τις διευθύνσεις των γραφείων του, ωστόσο αυτές αναγράφονται στην ιστοσελίδα του. Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο και νοικιάζει, και ότι τα στοιχεία επικοινωνίας του γραφείου του έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ποσό του γενικού επιδόματος χρησιμοποιείται για όσα προβλέπονται και από τον κατάλογο επιτρεπόμενων δαπανών. Στην απάντησή του δεν ανέφερε τη διεύθυνση του γραφείου του, η οποία δεν εμφανιζόταν στην προσωπική του ιστοσελίδα έως και τα τέλη Μαϊου του 2017.

Οι ευρωβουλευτές Νικόλαος Χουντής (ΛΑΕ), Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Γεώργιος Επιτήδειος (Χρυσή Αυγή), Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή), Γιώργος Γραμματικάκης (Ποτάμι), Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ), Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ), Γεώργιος Κύρτσος (ΝΔ), Νότης Μαριάς (Ελλάδα – Εναλλακτικός Δρόμος), Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Σακοράφα (Ανεξάρτητη), Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή), Ελισάβετ Βόζενμπεργκ (ΝΔ) και Θεόδωρος Ζαγοράκης (ΝΔ), δεν αποκρίθηκαν στα αιτήματα παροχής πληροφοριών στο πλαίσιο της έρευνας.

Δημοφιλή