Τσίπρας: Αποδεκτή λύση μονάχα αυτή που θα εγγυάται έξοδο στις αγορές

Τσίπρας: Αποδεκτή λύση μονάχα αυτή που θα εγγυάται έξοδο στις αγορές
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 25: Prime Minister of Greece Alexis Tsipras attends the family photo during the NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit at the NATO headquarters, in Brussels, Belgium on May 25, 2017. (Photo by Ercin Top/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - MAY 25: Prime Minister of Greece Alexis Tsipras attends the family photo during the NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit at the NATO headquarters, in Brussels, Belgium on May 25, 2017. (Photo by Ercin Top/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τόνισε ότι για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Επίσης τόνισε ότι η χώρα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μια λύση, η οποία θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές, άμεσα, με βιώσιμους όρους και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Υπογραμμίστε, δε, πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε, όπως είπε, τις δυνάμεις να συμπορευτούμε στο κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας δίκαιης και παραγωγικής. Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή πρέπει να τα καταφέρουμε.

Προανήγγειλε μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων

Επίσης προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας. «Προϋπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που βασίζεται στην εξωστρέφεια και στο ανθρώπινο κεφάλαιο» τόνισε.

Το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ έφτασε το 30% το 2016, όταν το 2009 βρισκόταν στο 19%, υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση που επιτύχαμε, έβαλε σε σταθερές βάσεις τα οικονομικά του κράτους.

Επίσης τόνισε πως μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Παράλληλα τόνισε ότι ο επανασχεδιασμός των κοινωνικών προγραμμάτων διασφαλίζει ότι περισσότερες ενισχύσεις αποδίδονται σε αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται.

Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είπε ότι αυξάνεται και ενισχύεται η ρευστότητα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι "ανεπίδεκτη" αλλαγών, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων, όπως ορισμένοι με διδακτικό ύφος μας κατηγορούν», σημείωσε.

Δημοφιλή