ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2017 07:15 EEST | Updated 01/06/2017 07:22 EEST

Επανέρχεται η Κλίντον για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη συνδέει με τη Ρωσία

Brendan McDermid / Reuters
Former U.S. Secretary of State Hillary Clinton takes part in the Women for Women International Luncheon in New York, U.S., May 2, 2017. REUTERS/Brendan McDermid

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι υποπτεύεται πως η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ καθοδήγησε την άσκηση προπαγάνδας της ρωσικής κυβέρνησης κατά την περίοδο του προεκλογικού αγώνα το 2016, προκειμένου να κατηγορηθεί η ίδια και να ενισχυθεί η εκλογική δυναμική του αντιπάλου της.

Η πρώην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, μιλώντας σε συνέδριο τεχνολογίας κοντά στο Λος Άντζελες, υποστήριξε ότι η διάδοση της προπαγάνδας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως, το Facebook της κόστισε την προεδρική εκλογική της, ενώ παρότρυνε τις εταιρίες ΙΤ που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηλεκτρονικής διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της πλευράς του και της Μόσχας.

Υιοθετώντας την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Κλίντον υποστήριξε ότι η ρωσική κυβέρνηση ήθελε την διασπορά ψευδών ειδήσεων εναντίον της, τονίζοντας ωστόσο: “πως δεν θα ήξεραν (οι Ρώσοι) πως να κάνουν πιο απειλητικές τις πληροφορίες, εκτός κι αν είχαν πληροφόρηση.”

“Τους καθοδήγησαν Αμερικάνοι;” δήλωσε ο Γουόλτ Μόσμπεργκ, ο δημοσιογράφος που έπαιρνε συνέντευξη επί σκηνής από την Κλίντον.

“Καθοδηγήθηκαν από Αμερικανούς κι από ανθρώπους που είχαν στοιχεία δημοσκοπήσεων και πληροφορίες,” απάντησε η ίδια.

Το Κογκρέσο διερευνά το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Σέσιονς, και του πρεσβευτή της Ρωσίας το 2016

Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες επιτροπές στο Κογκρέσο διερευνούν το ενδεχόμενο ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να είχε κι άλλη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, σύμφωνα με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, μεταδίδει το CNN.

Για το ενδεχόμενο αυτό έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες επιτροπής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν ζητηθεί πρόσθετες πληροφορίες από τον Σέσιονς, μεταξύ αυτών και το πρόγραμμα των συναντήσεών του, σύμφωνα με δηλώσεις μιας ανώνυμης πηγής που έχει γνώση για τις εξελίξεις, σημειώνει το CNN.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στο αν πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων στις 27 Απριλίου του 2016 στο ξενοδοχείο ( Mayflower Hotel) που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Στο ξενοδοχείο αυτό ο πρόεδρος Τραμπ έκανε την πρώτη προεκλογική ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πριν από την ομιλία του Τραμπ, ο (τότε) Γερουσιαστής Σέσιονς φέρεται να συναντήθηκε με τον Ρώσο διπλωμάτη στη διάρκεια μιας μικρής ιδιωτικού χαρακτήρα συγκέντρωσης με την συμμετοχή των διοργανωτών, διπλωματών κι άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters,CCN