ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2017 09:40 EEST | Updated 08/06/2017 09:41 EEST

Έρευνα: Στον μανδύα της Γης υπάρχει τόσο νερό όσο και σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη

Andrew Aitchison via Getty Images
Dramatic dark and white clouds in the sky above The White Cliffs of Dover and the Strait of Dover of The English Channel, photographed from Folkestone Kent, England, United Kingdom. (photo by Andrew Aitchison / In pictures via Getty Images)

Στο εσωτερικό της Γης υπάρχει τόσο νερό, όσο και σε όλους τους ωκεανούς της, όπως έδειξαν πειράματα σε βράχους χαρακτηριστικούς αυτών που συναντώνται στη μεταβατική ζώνη του μανδύα – ένα στρώμα σε βάθος 410- 660 χλμ που χωρίζει το ανώτερο από το κατώτερο τμήμα του μανδύα της Γης.

«Αν οι υπολογισμοί μας είναι σωστοί, αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα νερού στα βάθη της Γης» λέει ο Φέι Χονγκτζάν, του Πανεπιστημίου του Bayreuth στη Γερμανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist. «Η συνολική ποσότητα νερού στα βάθη της Γης είναι σχεδόν η ίδια με τη μάζα όλου του νερού των ωκεανών» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών προστίθενται σε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερο νερό από ό,τι πιστευόταν από κάτω μας, το οποίο είναι κλεισμένο μέσα σε κρυστάλλους ή ορυκτά αντί να είναι σε υγρή μορφή.

Τουλάχιστον μία ομάδα είχε ανακαλύψει στο παρελθόν πλούσια σε νερό θραύσματα βράχων σε ηφαιστειακό υλικό που προερχόταν από τον μανδύα. Άλλη μια ομάδα έχει πραγματοποιήσει πειράματα που δείχνουν ότι το νερό σε αυτά τα βάθη σχηματίστηκε στη Γη αντί να φτάσει σε αυτήν με κομήτες και αστεροειδείς.

«Η τεράστια ποσότητα νερού που είναι κλεισμένο μέσα σε βράχους σε αυτό τον τομέα του μανδύα σίγουρα θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε καλύτερα το πώς έφτασε εκεί, ή ίσως πώς μπορεί να βρισκόταν πάντα εκεί, από τότε που στερεοποιήθηκε ο μανδύας» λέει ο Στίβεν Γιάκομπσεν, του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι βασικό ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη στη Γη, που επεκτείνεται και στους πλανήτες έξω από το ηλιακό σύστημα».

Ο Φέι λέει πως είναι γενικώς αποδεκτό ότι το ανώτερο και το κατώτερο στρώμα του μανδύα είναι στεγνά, αλλά το αν η μεταβατική ζώνη ανάμεσά τους είναι επίσης στεγνή αποτελούσε ερώτημα. Για τα εργαστηριακά τους πειράματα, οι ερευνητές δημιούργησαν συνθετικές εκδόσεις υλικών από τη ζώνη αυτή που συναντώνται στον κατώτερο μανδύα.