ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2017 04:12 EEST | Updated 08/06/2017 04:13 EEST

Hurriyet: Γκιουλενιστές ετοιμάζουν νέο πραξικόπημα στην Τουρκία από τη...Ρόδο

Kenan Gurbuz / Reuters
Members of police special forces stand guard during the first hearing of the trial for Turkish soldiers accused of attempting to assassinate Turkish President Tayyip Erdogan on the night of the failed last year's July 15 coup, in Mugla, Turkey, February 20, 2017. REUTERS/Kenan Gurbuz

Μέλη της οργάνωσης του εξόριστου Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν συναντήθηκαν πριν λίγο καιρό στη Ρόδο και συζήτησαν το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας της Hurriyet, το οποίο εμπλέκει το ελληνικό νησί στον αναβρασμό που επικρατεί στη γείτονα μετά την απόπειρα του Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιθανή ημερομηνία για την εκδήλωση ενός νέου κινήματος στον τουρκικό στρατό είναι η 15η Ιουλίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα, που είχε λάβει χώρα στις 15 Ιουλίου 2016 και αναφέρει πως από τότε μέχρι σήμερα στις τουρκικές αρχές έχουν φτάσει πληροφορίες σχετικά με 15 πραξικοπήματα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι τα μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν δηλώνουν ότι το νέο πραξικόπημα θα είναι αιματηρό και ότι πολλά θα κριθούν στο μπαϊράμι του Ραμαζανιού που πλησιάζει- καθώς και ότι το δημοσίευμα κάνει τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, με κυβερνητικούς κύκλους να επιλέγουν να δώσουν διαστάσεις στο όλο ζήτημα.

Από πλευράς του, το κίνημα του Γκιουλέν υποστηρίζει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από το θέμα της εκδίκασης του αποτυχημένου πραξικοπήματος, καθώς προκαλούνται σημαντικές υποψίες. Επίσης, χαρακτηρίζει την απόπειρα πραξικοπήματος «ελεγχόμενο πραξικόπημα» από την ίδια την κυβέρνηση ενώ αμφισβητεί ότι ο τουρκικός στρατός είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα νέο πραξικόπημα.