ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2017 07:52 EEST | Updated 08/06/2017 07:52 EEST

FAZ: Με την αποχώρηση από το Ιντσιρλίκ κλείνει ένα από τα χειρότερα κεφάλαια των γερμανοτουρκικών σχέσεων

Anadolu Agency via Getty Images
ADANA, TURKEY - JANUARY 21: A military plane is seen before Turkish Defense Minister Ismet Yilmaz (not seen) and German Defence Minister Ursula Von Der Leyen (not seen) hold a press conference at Incirlik Air Base, in Adana, Turkey on January 21, 2016. (Photo by Ibrahim Erikan/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο πρόεδρος Ερντογάν, διαθέτοντας εν τω μεταξύ σχεδόν δικτατορικές εξουσίες, συντάχθηκε κατά της ευρωπαϊκής αντίληψης για τη δημοκρατία και κατά της ΕΕ. Από τη σκοπιά του, η στάση της Τουρκίας στη διένεξη για το Ιντσιρλίκ είναι συνεπής.

Αφού η Γερμανία παρέχει άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν καταφύγιο και δεν επιτρέπει σε φίλους του προέδρου να διαφημίσουν προεκλογικά τα αυταρχικά του σχέδια, τότε κι αυτός δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ. Φυσικά, αυτή η αντίληψη των πραγμάτων δεν γίνεται αποδεκτή στη δημοκρατική Γερμανία» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με αφορμή την απόφαση του Βερολίνου να μεταφερθούν οι Γερμανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στην Ιορδανία, προσθέτει δε πως «κλείνει έτσι προσωρινά ένα από τα χειρότερα κεφάλαια των γερμανοτουρκικών σχέσεων».

«Πάντως και η Γερμανία ευθύνεται για το σημείο, στο οποίο έφθασαν οι σχέσεις με την Τουρκία. Το Βερολίνο εξέθρεψε για πολύ καιρό την αυταπάτη ότι μια πλήρης ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ ήταν ρεαλιστική. Δεν ήθελε να κλείσει την πόρτα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε η ελπίδα, και μάλιστα υπερκομματικά, ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αυτά τα παιχνίδια και των δύο πλευρών με την ένταξη στην ΕΕ κατέληξαν τώρα σε φιάσκο» σημειώνει η FAZ