ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2017 03:07 EEST | Updated 08/06/2017 03:37 EEST

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των NSA o DNI αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο Τραμπ τους άσκησε πιέσεις

NurPhoto via Getty Images
National Security Agency Director Adm. Mike Rogers, testified in front of the Senate Intelligence Committee, ahead of former FBI Director James Comeys testimony tomorrow, in the Senate Hart building on Capitol Hill, on Wednesday, June 7, 2017. (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

Ηγετικά στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των ακροάσεών τους στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας να συζητήσουν για το εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους άσκησε πιέσεις για να επέμβουν στην έρευνα του FBI σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Τόσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), ο ναύαρχος Μάικ Ρότζερς, όσο και ο Νταν Κόουτς, ο επικεφαλής των διεύθυνσης συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), αρνήθηκαν να τοποθετηθούν λέγοντας πως πιστεύουν ότι οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Πάντως ο Ρότζερς είπε ότι δεν του δόθηκε ποτέ οδηγία να διαπράξει οτιδήποτε παράνομο ή να κάνει κάτι ανήθικο ή ανάρμοστο, ενώ ο Κόουτς επίσης σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε ποτέ πως δεχόταν πίεση να επέμβει στη διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Οι κατηγορίες ότι η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τον Τραμπ να νικήσει επιμένουν ακόμη και αφού ο ρεπουμπλικάνος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και απειλούν να επισκιάσουν την προεδρία του. Το FBI και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική διαδικασία.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την 22α Μαΐου ότι ο Τραμπ ζήτησε από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών να συμβάλουν να σταματήσει η έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας για τον ενδεχόμενο «συντονισμό» μεταξύ της εκστρατείας του και της Μόσχας.

Η ίδια εφημερίδα έγραψε προχθές Τρίτη ότι ο Κόουτς, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Τραμπ, είπε σε συνεργάτες του τον Μάρτιο ότι ο πρόεδρος τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να παρέμβει στον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ για να πειστεί να σταματήσει να επικεντρώνεται στον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τη Ρωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες ότι ο Τραμπ προσπάθησε να επηρεάσει την έρευνα του FBI, ο Κόουτς απάντησε: «βρισκόμαστε σε μια δημόσια ακρόαση, και δεν αισθάνομαι ότι είναι αρμόζον να αναφερθώ σε πληροφορίες εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Ο Ρότζερς είπε ότι δε θα συζητήσει για καμιά συζήτηση που είχε με τον Τραμπ συγκεκριμένα.

«Δεν θα μιλήσω θεωρητικά και δεν πρόκειται να συζητήσω συγκεκριμένα για οποιαδήποτε συζήτηση (...) που μπορεί να είχα ή μπορεί να μην είχα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ρότζερς.

Οι ακροάσεις των Ρότζερς και Κόουτς έγιναν πριν από τη δημοσιοποίηση της έγγραφης κατάθεσης του Κόμεϊ και τη σημερινή διά ζώσης ακρόασή του στην ίδια επιτροπή.

Ο Κόμεϊ καθαιρέθηκε τον περασμένο μήνα από τον Τραμπ, γεγονός που πυροδότησε κατηγορίες πως ο πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει την έρευνα του FBI και να καταπνίξει τα ερωτήματα για το εάν η εκστρατεία του συνωμότησε με το Κρεμλίνο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)