ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/06/2017 09:57 EEST | Updated 08/06/2017 09:57 EEST

Αναθεωρήθηκε ανοδικά ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο

Ints Kalnins / Reuters
People walk in the newly-opened Riga Plaza shopping center in Riga April 8, 2009. The latest data released on Monday by EU statistics agency Eurostat show that Latvia, whose retail sales showed the deepest slump in the EU, in February 2009 fell 25.3 percent year-on-year, was followed by Estonia and Lithuania where retail sales were down 21.8 percent and 19 percent respectively. REUTERS/Ints Kalnins (LATVIA SOCIETY BUSINESS)

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναθεώρησε ανοδικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2017, στο 0,6% από 0,5% που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Αντίστοιχα, αναθεωρήθηκε ανοδικά και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016) της Ευρωζώνης στο 1,9% από 1,7%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο υψηλότερος από το 2015, υπογραμμίζοντας την εντυπωσιακή οικονομική επίδοση σε ένα έτος, που πολλοί φοβόντουσαν ότι θα ήταν επιβαρυμένο λόγω των πολιτικών κινδύνων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η υψηλότερη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημειώθηκε μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα (σ.σ.: το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο 0,4% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη εκτίμηση έδειχνε μείωσή του κατά 0,1% και 0,5%, αντίστοιχα).

Η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα τελευταία τρίμηνα, σημειώνει το δημοσίευμα, καθώς η ανεργία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και η ανάκαμψη έχει διαχυθεί σε όλη την ήπειρο. Και οι 19 χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Τα στοιχεία αυτά, προσθέτει, αποτελούν επίσης δώρο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προώθησε τον Μάρτιο του 2015 το πρόγραμμα αγορών ομολόγων με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να αναγνωρίσει την ενίσχυση της ανάκαμψης, αλλάζοντας την κατεύθυνση που δίνει αναφορικά με τους κινδύνους στην Ευρωζώνης. Τα στοιχεία τελευταίας έρευνας στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να έχει επιταχυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι καταναλωτές και οι επενδυτές καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης εδώ και μία δεκαετία, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Μάιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)