ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2017 10:04 EEST | Updated 12/06/2017 10:06 EEST

Ρωσία: Η αστυνομία συνέλαβε τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

Russian opposition leader Alexei Navalny attends a hearing after being detained at the protest against corruption and demanding the resignation of Prime Minister Dmitry Medvedev, at the Tverskoi court in Moscow, Russia March 27, 2017.  REUTERS/Tatyana Makeyeva
Tatyana Makeyeva / Reuters
Russian opposition leader Alexei Navalny attends a hearing after being detained at the protest against corruption and demanding the resignation of Prime Minister Dmitry Medvedev, at the Tverskoi court in Moscow, Russia March 27, 2017. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην είσοδο της κατοικίας του, αμέσως πριν από την έναρξη ενός συλλαλητηρίου χωρίς άδεια που επρόκειτο να διεξαχθεί στο κέντρο της Μόσχας, ωστόσο η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ανέφερε η σύζυγός του στο Twitter.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο γραφείου του Ναβάλνι διακόπηκε, δήλωσε η εκπρόσωπός του σε ένα ξεχωριστό μήνυμα στο Twitter. Η απευθείας σύνδεση μέσω διαδικτύου από το γραφείο του Ναβάλνι διακόπηκε.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν μικρό αριθμό διαδηλωτών την ώρα που εξέρχονταν από σταθμό του μετρό λίγο πριν από την έναρξη ενός συλλαλητηρίου χωρίς άδεια που επρόκειτο να διεξαχθεί στο κέντρο της Μόσχας και το οποίο είχε διοργανώσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύλληψη από αστυνομικούς του ίδιου του Ναβάλνι στην είσοδο του σπιτιού του.

Ρώσοι εισαγγελείς είχαν προειδοποιήσει τον Ναβάλνι να μη πραγματοποιήσει σήμερα διαδήλωση στην Τβερσκάγια, την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο, μια διαδήλωση την οποία οι αρχές θεωρούν παράνομη, προσθέτοντας ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διαλύσει τις "προκλήσεις και τις μαζικές αναταραχές".

Χιλιάδες Ρώσοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ναβάλνι να εκθρονίσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ρωσίας, αργία, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις.

Οι αρχές της Μόσχας έχουν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης.

Όμως ο Ναβάλνι ανακοίνωσε χθες αργά ότι οι αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρείες για να μην του δώσουν εξοπλισμό βίντεο και ήχου, ώστε να μην μπορεί να ακούγεται με στόχο να ταπεινώσουν τους διαδηλωτές.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ναβάλνι έχει μικρές πιθανότητες να νικήσει τον Πούτιν, το ποσοστό αποδοχής του οποίου παραμένει υψηλό. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν το Κρεμλίνο θα επιτρέψει στον Ναβάλνι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ωστόσο ο 41χρονος ελπίζει η οργή των πολιτών για τη διαφθορά να ενισχύσουν τα ποσοστά του.

Το βίντεο που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο και στο οποίο κατηγορεί τον Μεντβέντεφ ότι έχει στην κατοχή του μια τεράστια έκταση και ότι ζει πάνω από τις δυνατότητές του έχει συγκεντρώσει πάνω από 22 εκατομμύρια views μέχρι τώρα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις κατηγορίες του Ναβάλνι ως πολιτικά υποκινούμενες «ανοησίες» και τον αποκάλεσε τσαρλατάνο.

Ένας από τους πιο πλούσιους Ρώσους επιχειρηματίες, τον οποίο ο Ναβάλνι κατηγορεί για απάτη στο ίδιο βίντεο κέρδισε μια αγωγή εναντίον του αντιφρονούντα τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ναβάλνι, που τον Απρίλιο δέχθηκε επίθεση στο πρόσωπο με καυστικό οξύ και έχει χάσει ένα μέρος της όρασής του, δήλωσε ότι αναμένει διαδηλώσεις από τη Μόσχα ως το Μούρμανσκ.

Η διαδήλωση στη Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

«Θέλω αλλαγές», έγραψε ο Ναβάλνι. «Θέλω να ζω σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος και θέλω οι φόροι μας να επενδύονται σε δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία και όχι σε γιωτ, παλάτια και αμπελώνες».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)