Η Μέρκελ «δεν ήξερε να φάει με μαχαιροπίρουνα», «ανίκανος» ο Σόιμπλε: Οι «κακίες» του Χέλμουτ Κολ

Η Μέρκελ «δεν ήξερε να φάει με μαχαιροπίρουνα», «ανίκανος» ο Σόιμπλε: Οι «κακίες» του Χέλμουτ Κολ
(GERMANY OUT) 1996, DEU, Germany, Bonn, Dr. Helmut Kohl, Chancellor of the Federal Republic of Germany, pressconference at Bonn (Photo by Oed/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) 1996, DEU, Germany, Bonn, Dr. Helmut Kohl, Chancellor of the Federal Republic of Germany, pressconference at Bonn (Photo by Oed/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Ο Χέλμουτ Κολ, που πέθανε την Παρασκευή, ήταν ο «πατέρας» της ένωσης των δύο Γερμανιών- μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της πολιτικής ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας, την οποία και σημάδεψε- αλλά ήταν και μια προσωπικότητα που ενίοτε δεν δίσταζε να...προσβάλει, και κατά καιρούς είχε πει διάφορα επώδυνα για προσωπικότητες που παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα στα ευρωπαϊκά δρώμενα, μεταξύ των οποίων και η Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας ήταν μέντορας, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», σε συζητήσεις του το 2001-2002 με τον δημοσιογράφο Χέριμπερτ Σβαν ο Κολ είχε δώσει άφθονο «ζουμερό» υλικό, που είχε καταγραφεί σε ταινίες διάρκειας 600 ωρών, και επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή της βιογραφίας του «πατέρα» της ένωσης της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Αυτό δεν ολοκληρώθηκε όμως, καθώς από τους αρχικά 4-5 προγραμματισμένους τόμους, εκδόθηκαν μόνο οι 3. Σύγκρουση του Σβαν με τη νέα σύζυγο του κ.Κολ Μάικε Κολ-Ρίχτερ προκάλεσε τη ματαίωση της έκδοσης.

Το μη εκδοθέν υλικό χρησιμοποίησαν ο Σβαν και ο συνάδελφός του Τίλμαν Γενς για την έκδοση βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2014 (Vermächtnis, Die Kohl Protokolle - Η κληρονομιά, τα πρωτόκολλα του Κολ). Ακολουθούν κάποια από αυτά που περιελάμβανε:

Άνγκελα Μέρκελ: Ένα πολιτικό τίποτα, που την ανέσυρε στην επιφάνεια ο ίδιος και η οποία στα πρώτα υπουργικά της χρόνια τη δεκαετία του 90 «δεν ήξερε να φάει σωστά με μαχαίρι και πιρούνι και συμπεριφερόταν με τόσο αδέξιο τρόπο στα επίσημα γεύματα που τον ανάγκαζε να την ανακαλεί στην τάξη».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω πρόθεσης, προσκάλεσε όλους τους εχθρούς μου να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για την εξόντωσή μου» - στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για το λεγόμενο «σκάνδαλο των κομματικών εισφορών» το 1999-2000, που είχε πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Κρίστιαν Βουλφ, πρώην πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας: «Αυτός είναι πολύ μεγάλος προδότης. Ταυτόχρονα είναι ένα μηδέν».

Ρίχαρντ φον Βαϊστσέκερ, επίσης πρώην πρόεδρος: «Κατάλαβα, ότι θεωρούσε εαυτόν τον εξυπνότερο, καλύτερο και ηθικότερο από όλους. Δεν άφηνε ποτέ αμφιβολία, ότι είναι από τους σπουδαιότερους άντρες της εποχής μας. Ότι οι υπόλοιποι είναι βλάκες. Και, εξυπακούεται, ότι θα μπορούσε να αναλάβει ο ίδιος την καγκελαρία».

Der Spiegel- το γνωστό γερμανικό περιοδικό: «Μια από τις χαρές της ζωής μου ήταν, ότι μπορούσα να προσβάλω αυτά τα υποκείμενα» λέει αναφερόμενους στους συντάκτες του περιοδικού. Δεν το διαβάζω, αλλά δεν είμαι εναντίον του «Der Spiegel», προσθέτει ειρωνικά, «όπως δεν είμαι και εναντίον της εταιρίας αποκομιδής σκουπιδιών της Βόννης. Παρόλα αυτά δεν περνώ τη νύχτα μου δίπλα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των σκουπιδιών». Το περιοδικό πάλι τον παρουσίαζε ως επαρχιώτη, τονίζοντας τις «αδυναμίες» του όπως, για παράδειγμα, την βουλιμία του για πατσά (τον οποίο σερβίριζε και στους ξένους επισκέπτες του), την παράξενη μορφή του προσώπου του, ή τη συνήθεια του να καλεί στη σάουνα τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων,με τους οποίους μιλούσε εκεί, κυριολεκτικά γυμνός, χωρίς τις αναστολές και τους περιορισμούς του πρωτοκόλλου.

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ: «Το μόνο που κατάφερε είναι να βάλει τέρμα στον κομμουνισμό»- κατά τα άλλα είναι πολιτικό «ναυάγιο». Σημειώνεται πως είχε χαρακτηρίσει δημόσια τον Γκορμπατσόφ ως φίλο του, και μάλιστα ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ δεν είχε πει κάτι κακό ποτέ για τον Κολ.

Δημοφιλή