ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/06/2017 07:56 EEST | Updated 16/06/2017 08:49 EEST

Reuters: Η ΕΚΤ χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων σχετικά με το χρέος για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Round illustration laying on a tiled floor with the text European Central Bank including the European Union (EU) stars and Euro sign.
tonymelony via Getty Images
Round illustration laying on a tiled floor with the text European Central Bank including the European Union (EU) stars and Euro sign.

Η ΕΚΤ χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της, για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματός της, δήλωσε μία πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters.

«(Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup) είναι ένα πολύ θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρέος για να περιληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε η πηγή. «Χρειαζόμαστε περισσότερη εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος», πρόσθεσε.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014 οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός μήνα και των 2ετών ελληνικών τίτλων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, μετά το χθεσινό Eurogroup που αποφάσισε να δοθεί στην Ελλάδα μία δόση 8,5 δισ. ευρώ και περιέγραψε νέες λεπτομέρειες για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους της.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε 15 μονάδες βάσης (0,15 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5,71%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Μαΐου, ενώ των 2ετών τίτλων μειώθηκε στο 4,81% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αυξήθηκε πάνω από 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έκαναν ράλι 3%.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωναν ότι η συμφωνία στο Eurogroup μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την αγορά τις επόμενες εβδομάδες ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματός της και πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Η γαλλική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω συζητήσεις στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, προσφέροντας στην Αθήνα μία καταρχήν συμφωνία (standby arrangement) μικρότερη των 2 δισ. δολαρίων. «Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, κατά την άποψή μας, μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, προσθέτοντας: «Η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, θέτοντας τη χώρα στη σωστή τροχιά προς την έξοδό της από το πρόγραμμα το επόμενο έτος».

Η συμφωνία έδωσε επαρκή σαφήνεια στους επενδυτές σχετικά με το πώς μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί το μεγάλο βάρος του χρέους της, ώστε αναμένεται να είναι σε θέση να δανειστεί ξανά από τις αγορές «εν ευθέτω χρόνω», μετά την ουσιαστική εξάρτησή της από προγράμματα στήριξης από άλλες χώρες μετά το 2010. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, όταν το κόστος δανεισμού της υποχωρήσει κάτω από το 5%, δήλωσαν πηγές στο Reuters αυτό τον μήνα. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν η ΕΚΤ περιλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμά της, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, ήταν επιφυλακτικοί αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα. «Εάν η ΕΚΤ άρχιζε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, αυτό θα έκανε ακόμη πιο σφιχτή την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της Commerzbank, Κρίστοφ Ρίγκερ, προσθέτοντας: «Καθώς όμως αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί πιθανόν στη φάση που η ΕΚΤ θα περιορίζει το πρόγραμμά της, είμαι επιφυλακτικός ως προς το αν θα αγοράσουν εν γένει ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ θα υπάρχει ακόμη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών ήταν σήμερα λίγο υψηλότερες, με αυτές των 10ετών γερμανικών τίτλων να κυμαίνονται σε υψηλά 2 εβδομάδων , περίπου στο 0,3%.