ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2017 17:32 EEST | Updated 18/06/2017 19:01 EEST

Exit polls: Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει ο Μακρόν. Στην Βουλή το «Εθνικό Μέτωπο - Μεγάλα τα ποσοστά αποχής

Νίκη του κινήματος στο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε ιστορικό ρεκόρ της τάξης του 58% στην αποχή των ψηφοφόρων, ενώ το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» κατάφερε να εξασφαλίσει 8 έδρες στην Βουλή.

Άγνωστος εδώ και τρία χρόνια, εξελέγη στις 7 Μαΐου στα 39 του χρόνια πρόεδρος της χώρας και σήμερα κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα: τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για να εφαρμόσει δύσκολες «σοσιαλφιλελεύθερες» μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την θέση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κίνημα La Republique en Marche μαζί με το Modem εξασφαλίζει 355-360 έδρες , σύμφωνα με τα ινστιτούτα IPSOS- Sopra-Steria, 395-425 έδρες, σύμφωνα με το Elabe. Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche Μπενζαμέν Γκριβό χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία» που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, ενώ το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας».

Παράλληλα, η αποχή έφτασε το 57% με 58%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres , την στιγμή που στον πρώτο γύρο είχε φτάσει το 51,29% των εγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη...ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», δήλωσε.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν.

Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον, πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μακρόν ίδρυσε το κόμμα του πριν από περίπου ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να κατορθώσει να έχει την επιρροή του στο Κοινοβούλιο. Ένα κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει 289 από τις 577 θέσεις για να μπορέσει να έχει τον έλεγχο της γαλλικής Βουλής.