ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2017 13:53 EEST | Updated 18/06/2017 19:19 EEST

Βρετανία: Παράνομα τα εύφλεκτα πάνελ που χρησιμοποιήθηκαν στον πύργο Grenfell

Kevin Coombs / Reuters
The burnt out shell of the Grenfell Tower apartment block in North Kensington, London, Britain, June 17, 2017. REUTERS/Kevin Coombs

Η εύφλεκτη επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στον ουρανοξύστη Grenfell Tower δεν ήταν σύμφωνη με τους κανονισμούς της Βρετανίας για την κατασκευή και συντήρηση των πολυόροφων κτιρίων, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η επένδυση, αυτή η εύφλεκτη επένδυση που είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαγορεύεται κι εδώ», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Χάμοντ έρχονται να καταρρίψουν τις πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία ανήκε στις χώρες που εξακολουθούν να επιτρέπουν την χρήση εύφλεκτων επενδύσεων κτιρίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία Rydon Maintenance που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του κτιρίου, είχε παραγγείλει από την εταιρεία Omnis Exteriors τα φθηνότερα σύνθετα πάνελ τύπου ACM, για να γλιτώσει 2 δολάρια για κάθε πάνελ. Αυτά όμως δεν ήταν αλεξίπυρα, με αποτέλεσμα το κτίριο να ανάψει «σαν σπίρτο» όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ο Χάμοντ τώρα τονίζει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο και γιατί χρησιμοποιήθηκαν τόσο επικίνδυνα υλικά κατά την ανακοίνωση, ενώ προανήγγειλε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για εγκληματική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρείται ότι έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά του πύργου του δυτικού Λονδίνου είναι πιθανόν να αυξηθεί και ότι ο αριθμός των 58 που έχει ανακοινωθεί θα αναθεωρηθεί αύριο.

«Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει αυξηθεί από χθες από τους 58», ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Στιούαρτ Κάντι.