ΔΙΕΘΝΕΣ
16/06/2017 14:32 EEST | Updated 18/06/2017 13:46 EEST

Επέλεξαν την εύφλεκτη επένδυση για τον πύργο Grenfell για να γλιτώσουν 2 λίρες για κάθε πάνελ

Hannah Mckay / Reuters
Firefighters at the Grenfell Tower block which was destroyed in a disastrous fire, in north Kensington, West London, Britain June 16, 2017. REUTERS/Hannah McKay

Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» επιβεβαίωσε ότι η επένδυση που είχε τοποθετηθεί κατά την ανακαίνιση του πύργου Grenfell ήταν εύφλεκτη. Το αποτέλεσμα ήταν ολόκληρο το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες και τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Η εταιρεία Omnis Exteriors κατασκεύασε μετά από παραγγελία σύνθετα πάνελ τύπου ACM που τοποθετούνται στις επικαλύψεις κτιρίων εξωτερικά ή εσωτερικά, τα οποία όμως δεν είχαν περάσει από κατάλληλη επεξεργασία που να τα καθιστά ασφαλή σε περίπτωση φωτιάς. Τα πλαίσια ήταν 2 λίρες φθηνότερα το καθένα από τα αλεξίπυρα και γι' αυτόν τον λόγο τα προτίμησε η εταιρεία Rydon Maintenance που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του κτιρίου.

Η χρήση μη αλεξίπυρων ACM σε πολυόροφα κτίρια απαγορεύεται στην Γερμανία, στις ΗΠΑ και σε πολλές ακόμα χώρες, πλην της Βρετανίας. Πολίτες τώρα καλούν την Πολιτεία να αυστηροποιήσει τους κανόνες γύρω από την κατασκευή και συντήρηση των πολυκατοικιών, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον.