Για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας κατηγορείται αμερικανός πρώην στρατιωτικός με θητεία σε κυβερνητικές υπηρεσίες

Για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας κατηγορείται αμερικανός πρώην στρατιωτικός με θητεία σε κυβερνητικές υπηρεσίες
USA flag and US Army
USA flag and US Army
dangutsu via Getty Images

Ένας Αμερικανός πρώην στρατιωτικός που είχε εργαστεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες συνελήφθη χθες Πέμπτη με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Κέβιν Μαλόρι που διαμένει στο Λίσμπουργκ της Βιρτζίνια πούλησε «απόρρητα» έγγραφα σε πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών της Κίνας στη διάρκεια ταξιδιών του στη Σανγκάι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Η πηγή και το περιεχόμενο των εγγράφων δεν έχουν αποκαλυφθεί, όμως έχουν χαρακτηριστεί «πληροφορίες για θέματα άμυνας», για τις οποίες έλαβε 25.000 δολάρια.

«Στόχος σας είναι να λάβετε πληροφορίες και στόχος μου είναι να λάβω χρήματα», είχε πει σε έναν Κινέζο στις 5 Μαΐου σε μήνυμά του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Μαλόρι, 60 ετών, μιλά καλά τα μανδαρίνικα. Έχει υπηρετήσει στον στρατό ξηράς των ΗΠΑ και στη συνέχεια ως ειδικός πράκτορας μιας υπηρεσίας ασφαλείας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προτού εργαστεί ως υπεργολάβος σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ως το 2012 η εργασία του του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες χαρακτηρισμένες «Top secret» στην Κίνα, την Ταϊβάν, το Ιράκ και την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με την Washington Post, εργάστηκε και για τη CIA.

Ο Μαλόρι κατηγορείται ότι έδωσε πληροφορίες που αφορούν την άμυνα τον ΗΠΑ σε ξένη κυβέρνηση και ότι έδωσε ψευδή κατάθεση σε πράκτορες του FBI.

Δημοφιλή