Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για την Αγία Σοφία και εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία για την Αγία Σοφία και εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών
Hagia Sophia (Ayasofya). It is a great architectural beauty and an important monument both for Byzantine and for Ottoman Empires
Hagia Sophia (Ayasofya). It is a great architectural beauty and an important monument both for Byzantine and for Ottoman Empires
juliemayfeng via Getty Images

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στο θέμα της Αγίας Σοφίας με το Υπουργείο Εξωτερικών να «καταδίκαζει» όπως επί λέξη αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τη δήλωση του ελληνικού υπουργείου σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα σε προσευχή στο μνημείο.

Μάλιστα προχωρά και σε συστάσεις προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέροντας πως αντί να απευθύνει ευχές στου μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι «αμαύρωσε» την ιερότερη «Νύχτα της Δύναμης» ενώ θέτει θέμα θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε «πιέσεις» που δέχεται η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, για τη μη χρήση τζαμιών στη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά για την απουσία τζαμιού εν λειτουργία στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε την δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να απευθύνει ευχές προς τον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου και την «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να αμαυρώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με το επίπεδο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι πολύ καλά γνωστή.

Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον των εκλεγμένων μουσουλμάνων για το ότι ασκούν τα κανονικά καθήκοντά τους και απέρριψαν φέτος για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων για προσευχή κατά την επερχόμενη Γιορτή του Ραμαζανίου, σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για προσευχή.

Έτσι, μπορεί κανείς να ρωτήσει τι η Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει ένα τζαμί εν λειτουργία ούτε στην πρωτεύουσά της, κατανοεί από τον διάλογο στον οποίο αναφέρεται η σχετική δήλωση.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες».

Διαβάστε την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στα αγγλικά όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου

Δημοφιλή