ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/06/2017 10:36 EEST | Updated 23/06/2017 10:36 EEST

ΕΚΤ: Βασικό στοιχείο συζήτησης για την παράταση του QE θα είναι η σταδιακή εξάντληση των διαθέσιμων γερμανικών ομολόγων

tonymelony via Getty Images

Μία μεγάλη παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι δύσκολη, καθώς τα γερμανικά κρατικά ομόλογα που είναι διαθέσιμα για αγορά από την ΕΚΤ θα εξαντληθούν το αργότερο στα μέσα του επόμενου έτους, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters. Το θέμα αυτό, πρόσθεσαν, θα είναι το βασικό που θα εξετασθεί όταν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφασίσουν για το αν θα παρατείνουν τις αγορές ομολόγων. Μία σημαντική παράταση του προγράμματος θα απαιτούσε τον επανασχεδιασμό του, ένα επίμαχο ζήτημα, καθώς τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινούνται σταδιακά στη σωστή κατεύθυνση, δήλωσαν πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, ισχύει έως το τέλος του έτους, αλλά ακόμη και αν οι αξιωματούχοι της αποφασίσουν το φθινόπωρο την κατάργησή του, αυτό θα συνεχισθεί για ένα σημαντικό διάστημα του 2018, καθώς η κατάργηση θα γίνει σταδιακά (tapering). Το πρόβλημα είναι ότι με βάση τους κανόνες του προγράμματος, που επέβαλε η ίδια η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει μόνο έως το ένα τρίτο του χρέους κάθε χώρας και δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου του γερμανικού χρέους, είναι ζήτημα μηνών να φθάσει το όριο αυτό. «Δεν βλέπω που θα μπορούσαμε να βρούμε αρκετά γερμανικά ομόλογα για να διατηρήσουμε το πρόγραμμα μετά τα μέσα του 2018, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε πηγή, προσθέτοντας: «Εάν θέλεις να παρατείνεις, πρέπει να επανεξετάσεις τις παραμέτρους και αυτό είναι δύσκολο, όταν όλα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι σημαντικός παράγοντας στην απόφασή μας για το μέλλον του προγράμματος».

Αν και η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα έχει ευελιξία, οι παραπάνω δηλώσεις δείχνουν ότι ένα τέτοιο περιθώριο χειρισμών είναι τώρα σαφώς μειωμένο και θα περιορίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, αναφέρει το Reuters. Η ΕΚΤ δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την παράταση ή κατάργηση του προγράμματος, αλλά μία τέτοια απόφαση είναι πιθανόν να ληφθεί στις 7 Σεπτεμβρίου ή στις 26 Οκτωβρίου, δίνοντας αρκετούς μήνες στις αγορές να ετοιμασθούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών αναλυτών, η ΕΚΤ μπορεί να φθάσει το όριο αγοράς γερμανικών ομολόγων σε κάποιο χρονικό σημείο από το τέλος του 2017 έως τα μέσα του 2018. Η εταιρεία Jefferies, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει ακόμη επτά μήνες να τρέξει στη Γερμανία έναντι 16 μηνών στη Γαλλία και 25 στην Ιταλία. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να υποκαταστήσει το γερμανικό χρέος με ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών ή αυτοδιοικητικών οργανισμών, αλλά οι αγορές αυτές δεν έχουν τη ρευστότητα για την άντληση των αναγκαίων ποσών, δήλωσαν οι πηγές. Καθώς ξεμένει από τη δυνατότητα αγοράς μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων, η ΕΚΤ αγοράζει τώρα όλο και πιο βραχυπρόθεσμους γερμανικούς τίτλους, καταγράφοντας ζημιές, καθώς οι αποδόσεις τους είναι σημαντικά αρνητικές. Τα γερμανικά ομόλογα που αγοράσθηκαν τον Μάιο είχαν μία περίοδο λήξης μόνο τεσσάρων ετών, που είναι η μικρότερη από την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2015.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post