ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2017 11:04 EEST | Updated 30/06/2017 11:04 EEST

Δεν μεσολάβησε ο Κίσινγκερ για την συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, λέει το Κρεμλίνο

Stanislav Krasilnikov via Getty Images
MOSCOW, RUSSIA - JUNE 30, 2017: Dr. Henry Kissinger, former US Secretary of State, attends the Primakov Readings International Forum at Moscow's World Trade Center (WTC). Stanislav Krasilnikov/TASS (Photo by Stanislav Krasilnikov\TASS via Getty Images)

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ δεν προσπάθησε να μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο σχετικό ερώτημα που του ετέθη από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για την συνομιλία που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Πούτιν με τον πατριάρχη της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, δηλώνοντας κοφτά ότι "δεν επιχείρησε (ο Κίσινγκερ-σ.σ), κάτι τέτοιο δεν υπήρξε", δεν αναφέρθηκε ούτε στο περιεχόμενο της συνομιλίας Πούτιν -Κίσινγκερ. "Πρόκειται για μια εντελώς προσωπική συνάντηση, ο κύριος Κίσινγκερ βρίσκεται στην Μόσχα προσκεκλημένος στην εκδήλωση 'Αναγνώσεις Πριμακόφ" (εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος Γιεβγκένι Πριμακόφ, που είχε διατελέσει και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αλλά και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών-σ.σ), είπε ο Πεσκόφ επισημαίνοντας ότι "παραδοσιακά ο πρόεδρος (Πούτιν-σ.σ) και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, συναντώνται όταν τους δίνεται ευκαιρία και τους το επιτρέπει το πρόγραμμα τους".

Ο ηλικίας 94 ετών σήμερα Χένρι Κίσινγκερ, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα 1973-1977, υπήρξε πρωτεργάτης της πολιτικής της "ύφεσης" στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ενώ το 1973 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Με τον Ρώσο πρόεδρο ο Χένρι Κίσινγκερ έχει συναντηθεί περισσότερο από δέκα φορές. Η προτελευταία συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 2016.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)