ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2017 12:04 EEST | Updated 01/07/2017 12:04 EEST

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση

Donat Sorokin via Getty Images
YEKATERINBURG, RUSSIA - JUNE 28, 2017: A reflection of a message demanding money on a computer hacked by a virus known as Petya. The Petya ransomware cyber attack hit computers of Russian and Ukrainian companies on June 27, 2017. Donat Sorokin/TASS (Photo by Donat Sorokin\TASS via Getty Images)

Η Ουκρανία υποστήριξε το Σάββατο ότι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενεπλάκησαν στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στη χώρα, με στόχο την καταστροφή σημαντικών δεδομένων και την πρόκληση πανικού.

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανέφερε πως η επίθεση, που άρχισε στην Ουκρανία και εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο την Τρίτη ήταν από τους ίδιους χάκερ που επιτέθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο του 2016. Ουκρανοί πολιτικοί είχαν κατηγορήσει αμέσως τη Ρωσία για την επίθεση της Τρίτης, αλλά ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε αυτές τις κατηγορίες ως «αβάσιμες».

Η επίθεση έπληξε επίσης μεγάλες ρωσικές εταιρείες, κάνοντας κάποιους ερευνητές κυβερνοασφαλείας να θεωρήσουν ότι η Μόσχα δεν ήταν πίσω από την επίθεση.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα, περιλαμβανομένων αυτών που αποκτήσαμε σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες κατά των ιών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μας δίνουν λόγο να πιστεύουμε ότι στις επιθέσεις εμπλέκονται οι ίδιες ομάδες χάκερ που τον Δεκέμβριο 2016 επιτέθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και σε εγκαταστάσεις μεταφορών και ενέργειας της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας TeleBots και BlackEnergy», ανέφερε η SBU.

«Αυτό μαρτυρεί την ανάμιξη στην επίθεση αυτή των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».