Οργάνωση Σύρων ανταρτών κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι χρησιμοποίησε αέριο χλωρίου εναντίον των μαχητών της το Σάββατο στη διάρκεια συγκρούσεων ανατολικά της Δαμασκού, κάτι που ο στρατός αμέσως διέψευσε.
Η οργάνωση Φαϊλάκ αλ Ράχμαν ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι έπαθαν ασφυξία έπειτα από μια επίθεση στην Αΐν Τάρμα που βρίσκεται στην ανατολική Γούτα, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν από τους αντάρτες.
Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης πηγή του συριακού στρατού αναφέρει ότι η διοίκηση διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. «(Ο στρατός) δεν έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο παρελθόν και δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει ποτέ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ επεσήμαναν την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει λάβει υπόψη της την προειδοποίηση που εξέδωσε η Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προς τη Δαμασκό να μην εξαπολύσει επιθέσεις με χημικά όπλα.
Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση απέρριψε το Σάββατο μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με τον οποίο το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση τον Απρίλιο στη Χαν Σεϊχούν, επισημαίνοντας ότι «είναι αναξιόπιστη».
Δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση ότι διεξήγαγε επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν στις 4 Απριλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι, μεταξύ αυτών και παιδιά. Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα.
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην επίθεση αυτή εκτοξεύοντας πυραύλους Tomahawk εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού, της αλ Σαϊράτ.
Την Παρασκευή εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ σε έκθεσή τους επιβεβαίωσαν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν.
Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΑΧΟ βασίστηκε «σε μαρτυρίες τρομοκρατών στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα στηρίζει έμπρακτα τη συριακή αντιπολίτευση.
Αφού πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξέτασαν δείγματα, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κάποιοι εκ των οποίων πέθαναν, εκτέθηκαν σε σαρίν ή σε ένα προϊόν τύπου σαρίν»,αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως.
Από την πλευρά της η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτήρισε την έκθεση του ΟΑΧΟ μεροληπτική.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)