Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Η επιστροφή Ραγκούση και ο στόχος της αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης: Η επιστροφή Ραγκούση και ο στόχος της αποδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εργασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Νωρίτερα, μίλησε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης την Παρασκευή, αφού άκουσε την ομιλία της κ. Γεννηματά, γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της να παραστεί και να μιλήσει στο Συνέδριο. Μετά από αυτό η Κίνηση "Ωρα Αποφάσεων" ανακοίνωσε ότι χωρίζουν οι δρόμοι τους με τον κ. Ραγκούση.

Ραγκούσης: Δεν επιδιώκω ρεβάνς

Ο Γιάννης Ραγκούσης,ανέφερε ότι αποφάσισε να ανταποκριθεί και να πάει στο συνέδριο και να μιλήσει, αφού άκουσε την εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά και τις πολύ σημαντικές προτάσεις που ανακοίνωσε για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

«Ζητώ καθαρά, χωρίς διαπραγματεύσεις, να μοιραστώ το βάρος για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κεντροαριστεράς. Δεν θα ήμουν εδώ, αν δεν κάνατε ένα μεγάλο βήμα. Δεν επιδιώκω καμία ρεβάνς, αλλά να παλέψω για τις ίδιες προτάσεις για μεγάλη κεντροαριστερά, για την παράταξη που στήριξα και στην "Ώρα Αποφάσεων"», τόνισε.

Ο κ. Ραγκούσης, αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η χώρα, μίλησε για παρατεταμένο εθνικό αδιέξοδο. «Το 2009 κατέρρευσε ένα ολόκληρο πολιτικό και οικονομικό μοντέλο δεκαετιών, με το οποίο ζούσαν οι Έλληνες. Κατέρρευσε ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, βυθίζοντας τη χώρα», είπε.

Ανέδειξε ως κύρια αιτία το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σταθερές δημόσιες πολιτικές τα τελευταία 35 χρόνια κι απέδωσε την ευθύνη γι'αυτό στα κόμματα και τις ηγεσίες τους, αλλά και σε βαθύτερους μηχανισμούς της κοινωνίας.

Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε πως για να βγει η χώρα από την κρίση πρέπει να ηττηθεί ο δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και, κυρίως, να επιτευχθεί η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μπορεί να γίνει από νέο ενιαίο πολιτικό προοδευτικό φορέα.

Ασκώντας έντονη κριτική στη ΝΔ επισήμανε ότι «απαιτείται να αφαιρεθεί το μεταρρυθμιστικό μακιγιάζ της οπισθοδρομικής ΝΔ. Απαιτείται να μπει ένα τέλος στην ιδιοτελή ωραιοποίηση του Κ.Μητσοτάκη. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο Μάκης Βορίδης και ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. Τα πρωτοπαλίκαρα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η επιμονή στη λογική ενός μικρού και αξιόλογου κόμματος με μοντέρνα ρητορική, εκ των πραγμάτων μόνον ως συμπλήρωμα της οπισθοδρομικής δεξιάς μπορεί να εξελιχθεί. Μιά δεξιά που θα το κάνει κατ' εικόνα και κατ' ομοίωση της μέσα σε 6 μήνες», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Και κατέληξε: «η εισήγησή μου στους ανθρώπους, τα μέλη και τους φίλους της "Ώρας Αποφάσεων" θα είναι θετική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες ίδρυσης της νέας προοδευτικής παράταξης. Θα είναι θετική η εισήγησή μου να δώσουμε τη μάχη των απόψεων, μέσα από τη δημιουργία της νέας παράταξης. Όσο για τα άλλα αξιόλογα ιδρυτικά μέλη της "Ώρας", τον Γιάννη, την 'Αννα και τον Γιώργο, θα πω ότι προσωπικά δεν με αποπροσανατολίζει, που προς το παρόν διαφωνήσαμε, ούτε πρόκειται να σταθώ στην ιδιότυπη "διαγραφή" μου με μνησικακία. Προσωπικά, θα επιμείνω να υπηρετώ το κεντρικό μήνυμα της ενότητας που συνειδητά ήθελα να εκπέμψω με την απόφασή μου να δημιουργήσω μαζί τους την "Ώρα", παρά τις γνωστές διαφορετικές μας πορείες, αλλά και σημερινές αποκλίνουσες απόψεις. Αυτό το ίδιο μήνυμα ενότητας, άλλωστε, ήρθα και σήμερα εδώ για να υπηρετήσω».

Μανιάτης: Στόχος η διεκδίκηση της 2ης θέσης στις επόμενες εκλογές

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που θα εκφράσει όλους τους πολίτες. Από το προοδευτικό κέντρο, μέχρι την κεντροαριστερά και την πολιτική οικολογία. Με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων και σχηματισμών. Μια οργανωτική μετεξέλιξη, χωρίς καμία ιδεολογική μετάλλαξη. Να δημιουργήσουμε το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα διεκδικήσει τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι θα διεκδικεί μια νέα κοινωνική συμφωνία «με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τους σημερινούς μη προνομιούχους».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι στόχος είναι η διεκδίκηση της 2ης θέσης στις επόμενες εκλογές με: «την κατάργηση του Υπερταμείου αποικιοκρατίας. Αρνούμαστε την οικονομική υποδούλωση της χώρας. Μόνοι μας θα διαχειριστούμε τη δημόσια περιουσία. Για την ακύρωση των πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Για τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών Τσίπρα και Βαρουφάκη το α' εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν στα capital controls και την οικονομική ζημιά των 100 δισ. ευρώ σε βάρος των πολιτών και της χώρας. Για αρνητική ψήφο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οποιουδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση 2004-2009 της Ν.Δ., που χρεοκόπησε τη χώρα».

Καστανίδης: Υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία

«Έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία σε βάρος της παράταξης μας, η οποία παρά το ότι έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία το 2009-2010 και μετά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γίνει δεκτή από το 2010 η πρόταση της εθνικής συνεννόησης θα είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα την πορεία των άλλων χωρών που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα σε μνημόνιο.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι «δεν είμαστε η πολύφερνη νύφη που θα συμπληρώσει τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει τις πρέπουσες επιλογές για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πρωτόπαπας: Το συνέδριο πέτυχε

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πέτυχε και αυτό φαίνεται και από την προβολή και την υποδοχή που είχε από την κοινωνία, είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Όταν ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά τη διαδικασία για το συνέδριο υπήρχαν γκρίνιες, όμως το στήριξε ο κόσμος και αποτύπωσε την εικόνα της ενότητας της παράταξης. Είμαστε πάλι εδώ όλοι μαζί και η επιτυχία του συνεδρίου μάς δίνει και πάλι το δικαίωμα στην ελπίδα», τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας. Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι θα ξαναγίνει ο ισχυρός προοδευτικός πόλος και δεν θα είναι το συμπλήρωμα κανενός κόμματος.

Επισήμανε την ανάγκη να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην ηττηθούν οι ιδέες της Αριστεράς, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει στρατηγική νίκη, διότι η δεξιά ήταν πάντα ο στρατηγικός αντίπαλος της δημοκρατικής παράταξης.

Ρέππας: Να αποδομήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουμε τη ΝΔ

«Πρέπει να αποδομήσουμε τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να αποκαλύψουμε τη Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ, Δημήτρης Ρέππας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρχεται, οδηγείται σε μια ήττα, που πρέπει να την κάνουμε στρατηγική, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να τη μετατρέψουμε σε στρατηγική νίκη για τη δημοκρατική παράταξη», είπε και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δεξαμενή και δεν θα γίνει ποτέ παράταξη με ρίζες στην κοινωνία».

«Δεν είναι στρατηγικός μας εταίρος η Νέα Δημοκρατία, τελεία και παύλα», είπε για τις σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε πως «αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα είναι περισσότερο σκληρή και νεοφιλελεύθερη δεξιά, από αυτή που γνωρίσαμε μέχρι τώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανανέωσης που τίθεται από στελέχη της ΔΗΣΥ ο κ. Ρέππας είπε ότι θεωρεί πως ο Κώστας Σημίτης είναι πιο νέος από τον Κώστα Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα και αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν πιο νέος από αρκετούς συνέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η δεξιά είναι διαχρονικός αντίπαλος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί το "ανάχωμα" στη Νέα Δημοκρατία, είπε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Κατήγγειλε ότι υπάρχει «σχέδιο Μαδουροποίησης» της ελληνικής κοινωνίας και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το διαζύγιο είναι οριστικό γιατί στις τάξεις του υπάρχουν «εθνικολαϊκιστές».

«Η κρίση είναι μια μοναδική ευκαιρία να το πάρουμε αλλιώς», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας λόγο για μια επανάσταση, όπου κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα είναι μέρος ενός νέου πολιτικού αφηγήματος.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας», είπε ο κ Γερουλάνος και σημείωσε: «Ακόμα εκπροσωπούμε το όραμα για έναν Έλληνα ελεύθερο. Αφήστε τους τεχνητούς διαχωρισμούς για να πετύχουμε την ενότητα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή