ΔΙΕΘΝΕΣ
04/07/2017 04:21 EEST | Updated 04/07/2017 13:06 EEST

Η Τουρκία έθεσε γραπτώς την προφορική της θέση για την ασφάλεια - Έσπασε ο Τσαβούσογλου το consensus για μη δηλώσεις

FABRICE COFFRINI via Getty Images
Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) greets Greek Cypriot President Nicos Anastasiades (C) next to Turkish Cypriot Leader Mustafa Akinci (L) during peace talks in the Swiss resort of Crans-Montana on June 30, 2017.More than 40 years after Turkish troops invaded northern Cyprus, the presence of tens of thousands of soldiers on the Mediterranean island still looms large over make-or-break peace negotiations this week. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Η Τουρκία έθεσε γραπτώς την προφορική της θέση για ασφάλεια, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την έξοδό του αργά τη νύχτα από το χώρο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η πρόταση εσωκλείει όλο το κλίμα και την ουσία της πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Και αυτό γιατί η πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία αναφορικά με το συγκεκριμένο κεφάλαια, δεν διαφέρει στη γραπτή της εκδοχή από όσα έλεγε και την προηγούμενη εβδομάδα προφορικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το έγγραφο που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ουσιαστικά το ίδιο -με μικρές διαφορές-. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι το περιεχόμενο των προτάσεων και των δύο πλευρών δεν έχει γίνει γνωστό. Είναι πάντως λίγες σε έκταση σελίδες, το περίγραμμα της πρότασης Κοτζιά αναφέρεται παρακάτω, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σύμφωνα με πληροφορίες θα είχε ως άξονα την πρόταση που κατέθεσε και στη Γενεύη.

Ελληνοκυπριακές πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση, αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, άφησαν να εννοηθεί ότι η γραπτή πρόταση που κατέθεσε η Τουρκία δεν μπορεί να ικανοποιεί την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το εν γένει κλίμα άλλωστε και την Τρίτη δεν διέφερε από τις προηγούμενες μέρες, νοουμένου πως η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της, συνεπικουρούμενο από τον γνώριμο πια στις διαπραγματεύσεις του Κρανς Μοντάνα εκνευρισμό που προκάλεσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος όχι στους δημοσιογράφους, αλλά σε μέλη φορουμ που συγκεντρωνονται από την πρώτη μέρα κοντά στο χώρο που γίνονται οι συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά. Εκεί ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε πως η Τουρκία έχει κάνει ένα βήμα μπροστά και η ελληνική πλευρά ένα βήμα πίσω. Αυτό ώθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δώσει οδηγίες για σχετική τοποθέτηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος με μια περιεκτική δήλωση άφησε αφενός να φανεί ξεκάθαρα η ενόχληση της ε/κ πλευράς τόσο για τη συμπεριφορά και τα όσα είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, όσο και για την ουσία αφετέρου, εφόσον κάλεσε τον Τσαβούσογλου να δείξει δημόσια την πρόταση της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες και σήμερα, 7η ημέρα, της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας και 2η μέρα της διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας. Στις 10.00 αρχίζουν οι συνομιλίες στο τραπέζι για τις εσωτερικές πτυχές και στις 11.00 στο τραπέζι για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Αυτές είναι και οι μοναδικές πληροφορίες που διέρρευσαν μαζί με το ενδεχόμενο της επιστροφής του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την προσεχή Πέμπτη.