ΔΙΕΘΝΕΣ
14/07/2017 17:08 EEST | Updated 14/07/2017 17:09 EEST

Ένας χρόνος από την επίθεση στην Νίκαια - «Θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις», λέει ο Μακρόν

VALERY HACHE via Getty Images
French President Emmanuel Macron delivers a speech during a commemorative ceremony marking the first anniversary of the jihadist truck attack which killed 86 people in Nice, southern France, on Bastille Day, July 14, 2017.Bastille Day celebrations were tinged with mourning, as the Mediterranean city of Nice payed tribute to the victims of an attack claimed by the Islamic State group one year ago, where a man drove a truck into a crowd, killing 86 people. / AFP PHOTO / Valery HACHE (Photo

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν «κατανοεί την οργή» που αισθάνθηκαν πολλοί για το κράτος μετά την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια και υποσχέθηκε ότι «θα τηρηθούν όλες» οι δεσμεύσεις όσον αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατίας.

Στην ομιλία που εκφώνησε στη Νίκαια, ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «δεν θα αποσιωπήσει τις μομφές» που εκφράστηκαν. «Ο θυμός πολλών επικεντρώνεται στη δημόσια εξουσία. Και τολμώ να σας πω, ως αρχηγός του κράτους: κατανοώ αυτόν τον θυμό», συνέχισε.

«Όταν συμβαίνει το αδιανόητο και καταστρέφει τη ζωή μας, αναζητούμε τις αιτίες. Και τότε το κράτος οφείλει να δει κατάματα τις ευθύνες του. Και αν η Δημοκρατία κώφευε όταν οι γιοι και οι κόρες της της φώναζαν την οδύνη και την οργή τους, δεν θα ήταν Δημοκρατία αλλά ένα καθεστώς υπό κατάρρευση», πρόσθεσε.

«Όμως θέλω επίσης να σας πω: γνωρίζω τους πολιτικούς ηγέτες που ανέλαβαν τότε το βάρος της κατάστασης. Ξέρω την ακεραιότητα και την ανθρωπιά τους. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και μαζί με αυτούς όλες οι κρατικές υπηρεσίες πολέμησαν ακούραστα την τρομοκρατία», είπε χαιρετίζοντας έτσι τις ενέργειες του προκατόχου του και της κυβέρνησής του.

«Θα γίνουν τα πάντα ώστε η Δημοκρατία, το κράτος, η πολιτική να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη σας. Γιατί αυτή η αδιανόητη δοκιμασία αντί να μας διχάσει, μας ενώνει. Το υποσχέθηκα στον δήμαρχό σας, τον Κριστιάν Εστροζί, που κινητοποιήθηκε τόσο πολύ ώστε να δράσει το κράτος" τόνισε, κάνοντας λόγο για μια "συμφιλιωμένη Γαλλία».

Ο Εστροζί και ο Καζνέβ είχαν έρθει σε αντιπαράθεση πέρσι με αφορμή τα μέσα που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια της παραλιακής λεωφόρου της Νίκαιας, την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε στα θύματα και τις οικογένειές τους ότι "το κράτος δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ" όπως δεν θα εγκαταλείψει και "την αναζήτηση για την αλήθεια, για την τιμωρία των ενόχων αλλά και την ανθρώπινη, νομική, οικονομική υποστήριξη που οφείλει στα θύματα".

«Το ξέρω, χρειάζεστε νομική, διοικητική βοήθεια αλλά και βοήθεια για την υγεία, τις μεταφορές, τα παιδιά, την καθημερινότητα. Αυτό θα διασφαλιστεί για όλους. Το εγγυώμαι εδώ», υπογράμμισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)